Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. júla 2024 o 6:49
Čas čítania 1:07

Prvý prieskum po odchode Bidena: Harrisová má tesný náskok, Trump jej poslal drsný odkaz

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Volebný tím exprezidenta USA Donalda Trumpa už začal konať. Nepáči sa mu, že Harrisová chce využiť Bidenove finančné prostriedky.

  • Americká viceprezidentka Kamala Harrisová má v prvom prieskume tesný náskok pred kandidátom republikánov Donaldom Trumpom.
  • Online prieskum inštitútu Ipsos pre agentúru Reuters ukázal, že Harrisovú ako potenciálnu uchádzačku o prezidentskú nomináciu demokratov by volilo 44 percent voličov, zatiaľ čo exprezidentovi Trumpovi by svoj hlas dalo 42 percent Američanov.
  • Prieskum sa uskutočnil 22. a 23. júla na vzorke 1241 dospelých vrátane 1018 registrovaných voličov. Reuters zdôrazňuje, že prieskum má štatistickú odchýlku tri percentuálne body.

Prečo je to dôležité: Prieskum sa uskutočnil po tom, ako Joe Biden v nedeľu oznámil, že odstupuje z boja o druhú prezidentskú nomináciu a že ako svoju náhradníčku podporuje Kamalu Harrisovú, ako aj po minulotýždňovom nominačnom zjazde Republikánskej strany, na ktorom sa Trump oficiálne stal jej kandidátom v novembrových voľbách.


Širší kontext: Najnovší prieskum ukázal, že 56 percent registrovaných voličov súhlasí s tvrdením, že 59-ročná Harrisová je „bystrá a schopná vyrovnať sa s výzvami“. O 78-ročnom Trumpovi si to myslí 49 percent opýtaných. Bidena takto hodnotilo len 22 percent voličov.


V prieskume uskutočnenom 15. a 16. júla mali Harrisová a Trump rovnakú 44-percentnú podporu a v prieskume z 1. až 2. júla Trump viedol o jeden percentuálny bod. Štatistická odchýlka bola aj v tomto prípade tri percentuálne body.

Ďalšie informácie: Volebný tím exprezidenta USA Donalda Trumpa podal v utorok sťažnosť na Federálnu volebnú komisiu, v ktorej tvrdí, že viceprezidentka USA Kamala Harrisová nemôže legálne prevziať finančné prostriedky, ktoré vyzbieral prezident Joe Biden na svoju predvolebnú kampaň.

Trump uviedol, že sa určite zúčastní na najmenej jednej predvolebnej televíznej debate s Harrisovou. „Áno, rozhodne. Chcem. Myslím si, že je to dôležité,“ povedal Trump. Zároveň podotkol, že úradujúca viceprezidentka USA Harrisová bude podľa neho ľahšou volebnou oponentkou než prezident Joe Biden.

Domov
Zdieľať
Diskusia