Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová TASR
4. augusta 2024 o 10:51
Čas čítania 0:39

Na sociálnej sieti sa šíria fotografie rozštvrteného ukrajinského zajatca. Kyjev žiada OSN o prešetrenie prípadu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Ukrajina podozrieva ruské jednotky zo zabitia a rozštvrtenia vojnového zajatca.

  • Komisár ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Dmytro Lubinec žiada Medzinárodný výbor Červeného kríža a OSN, aby preverili pravosť fotografií zachytávajúcich údajne ukrajinského vojnového zajatca, ktorému ruskí vojaci po zabití odrezali hlavu a končatiny.
  • Trojčlenná vyšetrovacia komisia OSN tiež informovala, že zhromaždila ďalšie dôkazy o tom, že Rusko systematicky mučilo ukrajinských vojnových zajatcov - zdokumentovala hrozby znásilnením a používanie elektrického prúdu na elektrošoky na genitáliách.

Prečo je to dôležité: Ak by sa obvinenia o týraní ukrajinských vojnových zajatcov potvrdili, Rusi by sa tak dopustili závažného porušenia ženevských konvencií, ktoré hovoria o humanitárnom zaobchádzaní počas vojnových konfliktov. 

Citát„Rusko neustále opakuje zločiny nacistov a okato prejavuje absolútne pohŕdanie všetkými normami civilizovaného sveta,“ napísal ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin v statuse zverejnenom v aplikácii Telegram.

Širší kontext: Podľa generálneho prokurátora Kostina Rusi zverejňujú podobné fotografie na sociálnych sieťach s úmyslom zastrašenia ukrajinských civilistov a armády. Podľa komisie OSN rozsah takýchto prípadov mučenia by bolo možné prirovnať k zneužívaniam známym ako zločiny proti ľudskosti, pričom ich výskyt označila za „rozšírený a systematický“.

Domov
Zdieľať
Diskusia