Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vincenc Novák
6. augusta 2024 o 12:42
Čas čítania 0:55

Táto zima by mohla byť najhoršia v histórii. Odborníci predpovedali prudké ochladenie už o niekoľko mesiacov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Táto zima by mohla byť najhoršia v histórii. Odborníci predpovedali prudké ochladenie už o niekoľko mesiacov

Neobvyklý jav nad južným pólom by mohol mať veľký vplyv na počasie počas nadchádzajúcej zimy.

Hoci sa Zem rýchlo otepľuje, vplyv na zimné počasie v našich zemepisných oblastiach by mohol byť presne opačný. Meteorológovia zaznamenali silné oteplenie stratosféry nad južným pólom, ktoré by mohlo v nasledujúcich mesiacoch spôsobiť anomálie v počasí. Tie by mohli ovplyvniť južnú aj severnú pologuľu. Upozorňuje na to server Severe Weather.

Meteorológom nie je stratosférické oteplenie cudzie, pretože sa pomerne často vyskytuje na severnom póle. Na južnom cípe planéty je však veľmi zriedkavé. Vysoké teploty v posledných týždňoch približne od polovice júla narušili takzvaný južný polárny vír. Zjednodušene povedané, ide o systém prúdenia vzduchu vo vysokých vrstvách atmosféry, ktorý určuje, ako sa na pologuli správajú zrážky a teploty.

Zmena teplôt príde rýchlo

Najnovšie analýzy naznačujú, že narušenie vortexu môže viesť k oveľa väčším zmenám, než sa pôvodne očakávalo. Meteorológ Jan Schenk z The Weather Channel varuje, že Európa sa musí pripraviť na chladnejšiu zimu, než na akú bola zvyknutá v posledných rokoch. Zatiaľ čo v septembri môže byť na niektorých miestach ešte 30 stupňov, počas októbra budú teploty rýchlo klesať.

29. júla 2024 o 9:30 Čas čítania 4:40 Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom

„Nemôžeme očakávať veľmi veľké teplá. V septembri je 30 stupňov stále možných, ale len zriedkavo. V októbri budú letné dni do 25 stupňov,“ povedal Schenk a dodal, že zmena z daždivej jesene na chladnú zimu by mala byť rýchla. V dôsledku toho by mohla byť budúca zima krutá a veterná. Podľa niektorých odhadov by to dokonca mohla byť najintenzívnejšia zima v histórii.

Späť
Zdieľať
Diskusia