Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
5. septembra 2024 o 20:00
Čas čítania 0:45

Dôchodkyňa mala roky pod nosom poklad. Kameň, ktorý používala ako zarážku na dvere, bol vysoko cenný polodrahokam

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Starenku dokonca raz vykradli zlodeji, ale polodrahokam si nevšimli.

  • Rumunská seniorka desaťročia používala obrovský jantárový kameň ako zarážku na dvere. Netušila, že jantár má obrovskú hodnotu.
  • Kameň sa dostal do pozornosti, až keď ho zdedil príbuzný po smrti majiteľky v roku 1991. Po podrobnejšom preskúmaní zistil, že ide o cenný polodrahokam, ktorý bol následne zaradený medzi národné poklady Rumunska.
  • Jantárový kameň váži až 3,5 kila. Momentálne je uložený v provinčnom múzeu v Buzău. Odborníci odhadujú, že jeho vek sa pohybuje medzi 38 až 70 miliónmi rokov, čo mu dodáva vedeckú a muzeálnu hodnotu, upozorňuje portál El Pais.

Prečo je to zaujímavé: Vedci zistili, že tento kameň je jedným z najväčších nálezov na svete, čo z neho robí vedecký poklad, ktorý skrýva fascinujúci aj úsmevný príbeh.

Širší kontext: Do domu seniorky sa raz dokonca vlámali zlodeji, ktorí vzali zlaté šperky aj iné cennosti, no skutočnému pokladu nevenovali pozornosť. Rumunsko je jednou z krajín, ktoré sú známe pre svoje bohaté náleziská jantáru. Tento kameň teraz Rumuni považujú za národný poklad.

Domov
Zdieľať
Diskusia