Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. septembra 2024 o 13:31
Čas čítania 1:14

Vodcov skupiny, ktorá radikalizovala aj strelca z Teplárne, zadržali v USA. Zameriavali sa na rasovú vojnu či útoky na LGBT+ ľudí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Lídrom komunity Terrogram hrozí 220 rokov väzenia.

Dvoch lídrov komunity radikálnych pravicových kanálov na platforme Telegram - takzvaného „Terrogramu“, zadržali v USA v súvislosti s obvineniami zo snahy vyvolať „rasovú vojnu“ a útoky na židov, migrantov a členov komunity LGBTQ, uviedli v pondelok tamojší predstavitelia. 


Dallas Humber (34) z Kalifornie a Matthewa Allisona (37) z amerického štátu Idaho vzali do väzby ešte minulý týždeň v piatok a pred federálnym súdom sa prvýkrát objavili v pondelok.


Oboch obvinili z vedenia „nadnárodnej teroristickej skupiny, ktorá sa zameriava na útoky na kritickú infraštruktúru Ameriky a páchanie smrteľných zločinov z nenávisti - a to všetko v mene násilnej ideológie nadradenosti bielej rasy,“ uviedol to vo vyhlásení generálny prokurátor Merrick Garland. Ako dodal, obžalovaní vytvorili aj zoznam verejných činiteľov v USA s cieľom takýchto útokov.

Ich cieľom je vyvolanie rasovej vojny 

Humber a Allison tak čelia viacerým obvineniam vrátane podnecovania k zločinom z nenávisti a k vraždám federálnych predstaviteľov, ako aj šírenia inštrukcií na výrobu listovej bomby a konšpirácií s cieľom poskytovať materiálnu podporu teroristom, píše AFP.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

V obžalobe sa uvádza, že obaja využívali šifrovanú platformu Telegram na propagovanie svojej ideológie o nadradenosti bielej rasy a komunikovali so svojimi sledovateľmi na fóre zvanom „Terrogram Collective“. Patril medzi nich aj strelec zo Zámockej. Podporovali myšlienku, že „násilie a terorizmus sú nevyhnutné na vyvolanie rasovej vojny“ a "urýchlenie rozpadu vlády i vzostupu bieleho etnoštátu", uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

K Terrogramu sa viažu minimálne dva útoky - dobodanie piatich ľudí 18-ročným páchateľom pred mešitou v Turecku z 12. augusta a zastrelenie dvoch mužov pri bare navštevovanom členmi LGBTI komunity v Bratislave z októbra 2022, uvádza AFP.


Turecký útočník v manifeste údajne vyhlásil, že chce byť uznaný za „svätca“, kým 19-ročný útočník z Bratislavy svoj manifest poslal priamo Allisonovi a následne spáchal samovraždu, uvádza sa v obžalobe.


V prípade, že ich uznajú za vinných vo všetkých bodoch obžaloby, môžu Humber i Allison dostať väzenský trest vo výške až do 220 rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia