Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
20. apríla 2023 o 10:10
Čas čítania 0:49

Až 38 000 € ročne za prácu na Slovensku? Nepotrebuješ prax a nemusíš mať žiadnu kvalifikáciu, zvládne ju však málokto

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Za ušľachtilú prácu ti ministerstvo práce môže vyplatiť takmer 38 000 €. Je to však záväzok na tisícky hodín ročne.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR vypláca osobným asistentom príspevok v hodnote 5,20 eura na hodinu. Ak máš o takúto pracovnú ponuku záujem, stačí, ak máš 18 rokov a si právne spôsobilý, informuje ministerstvo na sociálnej sieti.

„Osoba s ŤZP má nárok na osobného asistenta, ktorý jej pomáha s každodennými aktivitami a podporuje jej začlenenie do spoločnosti,“ dodávajú v statuse.

Zároveň informujú, že maximálny možný počet hodín osobnej asistencie na rok predstavuje až 7 300 hodín. Ak by teda uchádzač trávil väčšinu dní so svojím blízkym, ktorý takúto asistenciu vyžaduje, mohol by získať takmer 38 000 € ročne.

Základom je komplexný lekársky posudok

Osoba, ktorá má o tento príspevok záujem, oň musí požiadať písomne na príslušnom úrade práce. Každá žiadosť však musí obsahovať odôvodnenie. „Odporúčame vám, aby ste sa pred podaním žiadosti informovali na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny o všetkých náležitostiach tejto žiadosti a o ďalších písomnostiach, ktoré je k nej potrebné priložiť,“ informuje ministerstvo.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Dôležitý je pri uznaní nároku na príspevok od štátu aj komplexný posudok. „Ak sa fyzická osoba podľa lekárskeho posudku nepovažuje za osobu s ŤZP, je lekársky posudok podklad na rozhodnutie o peňažnom príspevku na kompenzáciu,“ priblížil úrad.

Bližšie informácie o žiadosti môžeš nájsť na internetovej stránke ministerstva na tomto odkaze.

Domov
Zdieľať
Diskusia