Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
25. apríla 2023, 12:33
Čas čítania 1:09

Slováci dostávajú od Facebooku správu, že majú nárok na finančnú kompenzáciu. Ide o podvod?

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Nové facebookové upozornenia používateľov informujú o ich nároku na kompenzáciu za uniknuté osobné údaje.

Spoločnosť Facebook musí používateľom vyplatiť 660 miliónov dolárov za to, že zdieľala ich citlivé informácie s tretími stranami bez povolenia. Aj napriek tomu, že je výzva určená Američanom, Meta začala Slovákom posielať notifikáciu o možnom nároku na kompenzáciu. Upozornenia majú hlavičku spoločnosti Facebook a už na prvý pohľad vyzerajú veľmi dôveryhodne.

Facebook však pôvodne avizoval, že kompenzácie bude vyplácať na základe vyplnenia žiadosti, resp. formulára. Žiadny z článkov ani oficiálnych stanovísk nespomínal, že bude sociálna sieť proaktívne oslovovať používateľov, ktorí by mohli mať na peniaze nárok. Aj preto treba zvýšiť v prípade tejto notifikácie pozornosť.  

Najdôležitejšou informáciou je, že podľa oficiálnych zdrojov by sa finančná kompenzácia mala týkať výhradne používateľov zo Spojených štátov amerických. 

Nie je jasné, prečo spoločnosť sama kontaktuje používateľov z Európy. 

Na Reddite už používatelia diskutujú o hodnovernosti tejto notifikácie a nabádajú k obozretnosti. Pri nedostatočnej opatrnosti sa totiž ľahko môže stať, že používatelia prídu o svoj účet a všetky osobné dáta. 

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Na notifikácie upozornili aj denníky The Washington Post a The New York Times. Uviedli, že oprávneným používateľom môžu od spoločnosti prísť aj upozornenia priamo v aplikácii a na webe. Aj napriek tomu si treba dávať pozor vzhľadom na to, že nárok na odškodné majú len Američania. 

Zneužili citlivé dáta

Na verejnosť sa v roku 2018 dostali informácie o tom, že spoločnosť Meta zneužila citlivé údaje miliónov facebookových účtov. Podľa organizácie Cambrige Analytica, ktorá tieto údaje zhromažďovala, disponujú informáciami od 30 miliónov používateľov. Podľa nových informácií by malo ísť až o minimálne 87 miliónov.  

„Facebook údajne vedel o nesprávnom zhromažďovaní údajov organizácie Cambridge Analytica od roku 2015 a do marca 2018 nepodnikol žiadne kroky na zastavenie aktivity alebo neinformoval používateľov,“ uviedla právna kancelária Keller Rohrback, ktorá zastupuje používateľov Facebooku, ktorí na firmu podali hromadnú žalobu.

Domov
Zdieľať
Diskusia