Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
5. mája 2023 o 8:34
Čas čítania 0:39

Slováci pomôžu vo vojne novým spôsobom. Budú môcť cvičiť Ukrajincov, poslanci odsúhlasili ešte jednu dôležitú novinku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zapojenie Slovenska do výcviku príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl je podľa ministerstva nielen jasnou podporou legitímne sa brániacej Ukrajiny, prejavom súdržnosti na úrovni EÚ, ale i investíciou do obnovy bezpečného prostredia východnej hranice.

Slovensko vyšle do veliteľských štruktúr vojenskej asistenčnej misie pre Ukrajinu do šiestich príslušníkov ozbrojených síl.  Z návrhu ministerstva obrany, ktorý odsúhlasili poslanci parlamentu, vyplýva, že by mali pôsobiť na území členských štátov Európskej únie. Slovenskí vojaci a príslušníci Vojenskej polície by zároveň mohli na území SR poskytovať výcvik príslušníkom Ozbrojených síl Ukrajiny v rámci programu vojenskej asistenčnej misie pre Ukrajinu.

Cvičenia na Slovensku by sa mohli konať za prítomnosti vojakov z členských krajín EÚ, Ukrajiny, USA a Veľkej Británie.

Zapojenie Slovenska do výcviku príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl je podľa ministerstva nielen jasnou podporou legitímne sa brániacej Ukrajiny, prejavom súdržnosti na úrovni EÚ, ale i investíciou do obnovy bezpečného prostredia na našej východnej hranici v budúcnosti.


Cieľom vojenskej asistenčnej misie pre Ukrajinu je naplniť urgentné požiadavky ukrajinských ozbrojených síl v oblasti výcviku a posilniť tak ich kapacity v boji za obnovenie teritoriálnej integrity Ukrajiny v medzinárodne uznaných hraniciach. Trvanie misie sa zatiaľ plánuje do konca roku 2024. Aktuálne má za cieľ poskytnúť výcvik pre 30 000 ukrajinských vojakov.

Armáda
Zdroj: TASR – Ján Krošlák
Domov
Zdieľať
Diskusia