Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
6. mája 2023 o 15:17
Čas čítania 0:54

VIDEO: Takto vyzerá peklo na zemi. Rusko podľa Ukrajincov v Bachmute používa fosforovú muníciu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Použitie tejto munície sa v civilných oblastiach považuje za vojnový zločin.

Ukrajinská vláda obviňuje ruskú armádu, že pri útokoch na obliehané mesto Bachmut používa fosforovú muníciu. Ministerstvo obrany v tejto súvislosti uverejnilo zábery z dronu, na ktorých vidíme rozsiahle požiare a pravdepodobne aj padajúci biely fosfor. Zo záberov nie je jasné, kedy sa spomenutý útok odohral. 

Podľa BBC síce zbrane obsahujúce biely fosfor nie sú zakázané, avšak ich použitie v civilných oblastiach je považované za vojnový zločin. Organizácia Human Rights Watch upozorňuje, že chemikália je „neslávne známa závažnosťou zranení, ktoré spôsobuje“.

Podľa Ukrajiny sa daný útok zameral na „neokupované oblasti Bachmutu so zápalnou muníciou“. Velenie špeciálnych síl doplnilo, že ruské sily pokračujú v ničení mesta. Biely fosfor vytvára okrem kúdolov dymu aj rýchlo sa šíriace požiare, ktoré je z dôvodu až 800-stupňovej teploty mimoriadne ťažké uhasiť. Rusko ho podľa Ukrajiny počas vojny použilo niekoľkokrát, napríklad pri obliehaní mesta Mariupol.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

BBC na základe internej analýzy útok lokalizuje do oblasti západne od centra mesta neďaleko detskej nemocnice. Moskva použitie bieleho fosforu nikdy verejne nepriznala a jej tlačový tajomník Dmitrij Peskov trvá na tom, že „Rusko nikdy neporušilo medzinárodné dohovory“. Biely fosfor bol podľa HRW v minulosti použitý aj americkou armádou proti bojovníkom Islamského štátu v Iraku a Sýrii.

Domov
Zdieľať
Diskusia