Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
15. mája 2023, 7:26
Čas čítania 0:46

Rusko už vojnu prehralo, odkazuje Putinovi francúzsky prezident Macron. Moskva podľa neho musí plniť rozkazy od svetovej veľmoci

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval do Paríža. S francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom bude rokovať o ďalšej vojenskej a humanitárnej pomoci Ukrajine.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že Rusko už vojnu na Ukrajine geopoliticky prehralo a stáva sa vazalským štátom Číny. „De facto sa dostalo do formy podriadenosti voči Číne a prišlo o svoj prístup k Baltskému moru, čo bolo rozhodujúce, pretože to podnietilo Švédsko a Fínsko prijať rozhodnutie vstúpiť do NATO,“ uviedol Macron.


„Toto bolo len pred dvoma rokmi nemysliteľné. Takže už to je geopolitická porážka,“ dodal francúzsky prezident. Rusko podľa Macrona nemôže vojnu na Ukrajine vyhrať ani vojensky. „Takže je na nás zistiť, ako pomôcť Ukrajincom s ich protiútokom a pripraviť bezpečnostné záruky na rokovania, ktoré sa nevyhnutne uskutočnia,“ povedal.

Dôležitá bude rovnováha síl

„Vždy som hovoril, že nakoniec bude musieť európska bezpečnostná architektúra plne brániť Ukrajinu,“ uviedol Macron s tým, že zároveň musí počítať s nekonfrontačnou politikou voči Rusku a zamerať sa na opätovné vybudovanie udržateľnej rovnováhy síl. „Predtým ako sa k tomu dostaneme, treba však prijať ešte veľa krokov,“ dodal francúzsky prezident.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v nedeľu večer z Nemecka do Paríža. V Elyzejskom paláci sa stretol na pracovnej večeri s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. V pláne prezidentov boli rokovania o ďalšej vojenskej a humanitárnej pomoci Ukrajine čeliacej agresii ruskej armády.

Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron. Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia