Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
30. mája 2023, 19:16
Čas čítania 0:53

Za kšeftovanie s diplomovkami im hrozia desaťtisícové pokuty. Ministerstvo začalo konať v prípade troch firiem

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Predaj záverečných prác začal rezort riešiť vďaka podnetu Nadácie Zastavme korupciu.

Ministerstvo školstva začalo konať voči trom firmám, ktoré predávajú záverečné práce pre študentov. Urobilo tak na základe podnetu Nadácie Zastavme korupciu, ktorá o tom informovala prostredníctvom tlačovej správy.

„Za takéto konanie firmám hrozia pokuty už rok, odkedy nadácia dostala do zákona pojem akademický podvod,“ vysvetľuje Martin Suchý z Nadácie Zastavme korupciu.

Nový zákon definuje akademický podvod ako situáciu, keď študent predkladá záverečnú prácu, ktorá nie je výsledkom jeho vlastnej a samostatnej činnosti. Pokuty za záverečné práce sa však vzťahujú aj na firmy a osoby, ktoré sa na jej písaní či propagácii predaja podieľali. Hrozí im za to pokuta vo výške od 10- do 50-tisíc eur.

Až pätina absolventov môže promovať s kúpenou diplomovkou

K právnej úprave došlo po tom, čo Nadácia Zastavme korupciu v spolupráci so Študentskou radou vysokých škôl zistila, že až pätina absolventov na Slovensku môže promovať so zakúpenou diplomovkou. 

„Po tom, čo zákon vstúpil do platnosti, sme v nadácii zistili, že mnohé weby a firmy sa naďalej živia takouto činnosťou a porušujú zákon. Naše zistenia sme preto postúpili ministerstvu školstva,“ hovorí Suchý.

14. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 4:11 KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje?

V prípade, ak ministerstvo rozhodne, že sa firmy dopustili priestupku, a udelí im pokutu, mohlo by ísť o dôležitý precedens. „Veríme, že takéto pokuty by mohli odstrašiť od podobného konania aj ďalšie firmy a osoby, čo by prispelo k férovejšiemu a kvalitnejšiemu vysokoškolskému prostrediu na Slovensku,“ uzavrel Suchý.

Rezort školstva bude riešiť zakúpené diplomové práce.
Rezort školstva bude riešiť zakúpené diplomové práce. Zdroj: Unsplash/Dom Fou, Robert Anasch
Späť
Zdieľať
Diskusia