Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Daniel Mikolášik
17. júna 2023, 9:29
Čas čítania 0:57

Chorvátsko sa stalo extrémne drahé. Domáci sa uchýlili k nevšednému kroku

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Chrováti chodia dovolenkovať inam. Najčastejšie odchádzajú na dovolenku do Albánska. Dovolenku doma si totiž nemôže dovoliť viac ako polovica Chorvátov.

Dovolenka pri Jadranskom mori, ktoré zvykneme familiárne nazývať aj „slovenské“, keďže je dlhé roky obľúbenou destináciou Slovákov, už nie je to, čo bývala. Chorvátsko je čoraz drahšie a prestáva mať povesť lacnej dovolenkovej destinácie. Z toho dôvodu dokonca už aj Chorváti chodia radšej dovolenkovať k moru do zahraničia, píše portál tn.cz.

V krajine posledné roky a predovšetkým v roku 2023 rastú ceny. Dôvodom pritom nie je len inflácia, ale aj obrovský záujem zahraničných turistov (prevažne zo západných krajín), čo vo svoj prospech využívajú hotelieri a majitelia reštaurácií a zvyšujú ceny za svoje služby. Prispela tomu aj skutočnosť, že tento rok krajina prijala novú menu a namiesto kún sa už v Chorvátsku platí eurom.

„Pokiaľ sa pozrieme na priemerného Chorváta s priemerným platom, vidíme, že dovolenka v Chorvátsku je pre neho príliš drahá,“ povedala pre tamojší portál Danas manažérka cestovnej kancelárie v Záhrebe Ana Magdićová. Ide údajne o vyše polovice obyvateľov Chorvátska (až 51 percent). Najčastejšie preto chodia na dovolenku do Albánska.

Chorvátsky portál Dnevnik takisto píše o drastickom raste cien, pričom už v marci očakával, že ceny za prenájom apartmánu narastú o 30 až 50 percent. V porovnaní s takým Tureckom jedna noc v júli vo 4-hviezdičkovom hoteli v Antalyi stojí od 88 eur do 250 eur. Ten istý luxus v podobnom hoteli v chorvátskom meste Rovinj stojí na jednu noc od 207 eur až do 518 eur. Najvýraznejšie pocítili nárast cien v centrálnych častiach Zadaru, Splitu či v Dubrovníku. 

Ilustračná fotgrafia.
Ilustračná fotgrafia. Zdroj: Unsplash.com/volně k užití
Domov
Zdieľať
Diskusia