Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
23. júna 2023 o 14:50
Čas čítania 0:55

Dávaj si pozor, aby si vystúpil na správnej zastávke. MHD v Košiciach zavádza veľkú zmenu podľa vzoru Bratislavy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Mesto predpokladá, že týmto krokom ušetrí zhruba 200-tisíc eur.

Od 1. júla budú všetky zastávky mestskej hromadnej dopravy v Košiciach na znamenie. Cieľom je optimalizácia výdavkov, informovala hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Vladimíra Bujňáková s tým, že tento krok konzultovali aj s dopravným podnikom v Bratislave či Nitre, kde už toto opatrenie zaviedli.

„Odhadovanú finančnú úsporu pri súčasnom objeme MHD v meste predpokladá dopravca vo výške 200-tisíc eur ročne. Tá vznikne úsporou pohonných médií, keďže vozidlá MHD nebudú musieť, hlavne v nešpičkovom čase, keď sa prepravuje menej cestujúcich, zastavovať na všetkých zastávkach a znova sa rozbiehať,“ uviedla s tým, že práve nákup pohonných látok pre vozidlá MHD, ktorých je DPMK veľkoodberateľom, je jednou z najväčších nákladových položiek.

V prípade, ak chce cestujúci na zastávke nastúpiť, je jeho znamením to, že stojí viditeľne v priestore zastávky z pohľadu vodiča. Vozidlo MHD vtedy zastaví automaticky – rovnako aj v prípade, ak sa v jej priestore už nachádza spoj inej linky.

Pred vystupovaním je zas potrebné vždy včas, čiže v dostatočnom predstihu pred zastávkou, stlačiť ľubovoľné tlačidlo v priestore pre cestujúcich, ktorým cestujúci oznámi zámer vystúpiť, teda tlačidlo na dopytové otvorenie dverí alebo tlačidlo STOP.

Týkať sa to bude aj električkových zastávok

DPMK postupne do konca tohto roka vyhodnotí prevádzkové údaje a zapracuje ich do cestovných poriadkov jednotlivých liniek. Bujňáková pripomenula, že v Košiciach je zhruba 15 rokov približne sto zastávok na znamenie. Po novom sa to bude týkať všetkých autobusových aj električkových zastávok.

mhd košice
Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia