Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eduard Starkbauer
3. júla 2023, 18:31
Čas čítania 6:59

PREHĽAD KANDIDÁTOV DO VOLIEB 2023: Prekvapenia, ideologicky rozporuplné prestupy aj exhibícia 150 miest

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Do parlamentu sa chce v septembri prekrúžkovať 2 728 našich spoluobčanov. Prelistovali sme si kandidátky 13 strán s najväčšími šancami. Kompletné zoznamy mnohé strany zatiaľ taja.

Vnútrostranícke pozičné hry sú na chvíľu za nami. 24 politických strán a jedna koalícia odovzdali kandidátne listiny do septembrových volieb. Posledný, len niekoľko minút pred oficiálnym termínom odovzdal kandidátku líder OĽaNO Igor Matovič. Dovedna chce z pozície poslanca NR SR zastupovať občanov Slovenska až 2 728 kandidátov. 

Kandidátne listiny ešte musí overiť Štátna komisia pre voľby a financovanie politických strán, a tak formálne správnu podobu kandidátok budeme poznať až 22. júla. Už dnes však poznáme to najpodstatnejšie, keď okrem OĽaNO a ĽSNS každá relevantná strana prezradila aspoň prvé desiatky miest. 

Okrem starých známych straníckych kádrov obsahujú kandidátky aj mnohé prekvapivé mená. Strany si už tradične dali záležať na 150 miestach. Pozri si predbežný prehľad kandidátok 13 strán s najväčšou podporou z prieskumov.

Anketa:
Pôjdeš voliť?
Áno, a viem koho.
Áno, ale ešte neviem koho.
Ešte neviem.
Nie.
Áno, a viem koho.
67 %
967 Hlasov
Áno, ale ešte neviem koho.
22 %
310 Hlasov
Ešte neviem.
5 %
65 Hlasov
Nie.
7 %
99 Hlasov

Smer: Lojalita nadovšetko

Návrat strany Smer na vrchol popularity potvrdzujú už niekoľko týždňov všetky prieskumné agentúry. Do predčasných volieb povedie stranu po ostatnej rošáde s Petrom Pellegrinim opäť 4-násobný premiér Robert Fico. Kandidovať za Smer bude aj trestne stíhaný bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, ktorý strávil rok vo väzbe, či bývalý minister vnútra Robert Kaliňák. Okrem nich strana predstavila už len 7 kandidátov. Ženu by ste medzi nimi hľadali márne.

Fico sa pri predstavení menoslovu pochválil, že kandidátku „zostavoval ľudsky, nie mocensky“ a bral „na zreteľ lojalitu ľudí, ktorí nezradili“. Tretím miestom Smer odmenil ideológa strany Ľuboša Blahu. 

SMER
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Zo 150. miesta bude kandidovať predseda mimoparlamentného hnutia Socialisti.sk Artur Bekmatov, ktorý bol členom Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska a písal aj pre konšpiračný magazín Zem a vek.

Hlas: Pellegrini spredu aj zozadu

Prvá kandidátka odídencov zo Smeru prichádza po troch rokoch existencie strany. Do volieb Hlas povedie z prvého miesta expremiér Peter Pellegrini. Prvú štvorku dotvárajú ďalší exsmeráci Denisa Saková, Richard Raši a Erik Tomáš. Z mediálneho úzadia na vysoké 11. miesto na kandidátke vyšplhal z korupcie obvinený bývalý minister životného prostredia a hospodárstva Peter Žiga. 18. miesto obsadí bývalý poslanec za SNS, exfutbalista Dušan Tittel.

HLAS
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Na 23. mieste nájdeme bývalú rektorku Akadémie Policajného zboru Luciu Kurilovskú, ktorá sa zviditeľnila neochotou odstúpiť z funkcie po tom, ako jej zamestnanec Vladimír Šeparnev postrelil kadetku Mišku.

Na konci kandidátky figuruje druhý Pellegrini, bratranec predsedu, hasič a bývalý futbalista Lukáš. „Stopäťdesiatka“ Hlasu sa podľa Petra Pellegriniho nebude zúčastňovať na žiadnych prípadných debatách kandidátov z chvosta kandidátok. V prvej dvadsiatke Hlasu nájdeme iba tri ženy.

PS: Rodová remíza

Na historicky prvej rodovo vyváženej kandidátke Slovenska sa od prvého po posledné miesto striedajú muži a ženy. Na čele nachádzame predsedu Michala Šimečku. Najvyššie postavenou ženou je spoluzakladateľka OZ Dúhové rodiny Lucia Plaváková. V prvej desiatke nájdeme aj troch bývalých predsedov strany Ivana Štefunka, Michala Trubana a Irenu Bihariovú. K najväčším prekvapeniam v prípade stopäťdesiatky PS patrí vstup do politiky bývalého policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka. Obsadil 15. miesto.

Progresívne Slovensko
Zdroj: TASR/Martin Baumann

150. miesto, ktoré v roku 2020 patrilo verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej, tentoraz obsadila manželská poradkyňa a vdova po disidentovi Miroslavovi Kusom Jolana Kusá.

Republika: Prezliekanie zelených tričiek

Kandidátku hnutia vedie Milan Uhrík a jeho bývalých súkmeňovcov z Kotlebovej ĽSNS nájdeme roztrúsených po celej kandidátke. Hneď za Uhríkom je napísaný najštedrejší investor do kampane hnutia Miroslav Suja, ktorého vyšetruje NAKA pre šafárenie na banskobystrickej správe ciest. Tretím menom na kandidátke je neonacistický spevák Bieleho odporu Ondrej Ďurica.

Republika
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Za pozornosť stojí aj v tomto prípade chvost kandidátky. O preferenčné hlasy po druhýkrát po sebe zabojuje zo 150. miesta odsúdený extrémista Milan Mazurek. 149. priečku obsadil Uhríkov asistent z europarlamentu a konšpiračný novinár Ľubomír Huďo. 

Z politického zabudnutia sa na zatiaľ nejasné miesto na kandidátke Republiky vracia Rafael Rafaj známy ako falšovateľ podpisu Jána Slotu a cosplay fanúšik Milana Rastislava Štefánika. V prvej dvadsiatke Republiky nájdeme päť žien.

Sme rodina: Sme rodina

Na čele kandidátky Sme rodina nachádzame predsedu parlamentu a otca zakladateľa hnutia Borisa Kollára. Ani priečky za ním neskrývajú žiadne prekvapenie. Boris Kollár vraj nechcel nahradiť dlhodobých parlamentných spolupracovníkov ako Milana Krajniaka, Petra Pčolinského, expartnerku Petru Krištúfkovú či brata Ľudovíta Gogu „niekým, koho stretne na chodníku“. Prvá desiatka je takmer totožná s minulými voľbami. V prvej dvadsiatke zverejnenej kompletnej kandidátky je šesť žien.

Sme ROdina
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Hneď za nimi nás na 21. mieste čaká prekvapenie v podobe bývalého podpredsedu SNS Antona Hrnka. Na exponované 150. miesto sa k hnutiu pričlenil aj bývalý člen SaS a štátny tajomník Martin Klus. Prehodnotil tak svoj postoj, keď sa počas neúspešného verejného vypočúvania na dvore európskych audítorov zastrájal, že rezignuje na domácu politiku. S Kollárom ho vraj spojila zhoda v zahraničnopolitických otázkach.

KDH: Kresťania všetkých stupňov tvrdosti

Stranu, ktorá aj po dvoch volebných fiaskách odmietla predvolebné spájanie, povedie do volieb do tretice nový líder, predseda Prešovského kraja a bývalý učiteľ náboženstva a telesnej výchovy Milan Majerský.

Kandidátka KDH okrem politikov ašpirujúcich na kresťanskú demokraciu západného strihu, ako v prípade navrátilca a trojnásobného neúspešného kandidáta na prezidenta Františka Mikloška, obsahuje aj omnoho „tvrdších“ konzervatívnych kresťanov.

Evanjelizátor Branislav Škripek sa bude z lukratívneho 17. miesta modliť „za prebudenie a obrodu hodnôt kráľovstva v našej spoločnosti“. Doplnia ho iní „konzervatívni lídri“ Martin Štuk a Richard Kráľovič.

150. miesto v zozname zastáva prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský, ktorý sa do pozornosti médií dostal, keď ho polícia počas protestu zdravotníkov pred NR SR v decembri 2021 zadržala v cele predbežného zadržania. Do KDH prišiel zo Za ľudí. V prvej dvadsiatke kandiduje za KDH sedem žien.

OĽaNO: Líder na chvoste a drahý súboj o 7 %

Tradične eklektickú kandidátku odovzdal a s dvojdňovým oneskorením aj predstavil víťaz ostatných volieb OĽaNO, ktoré ide do volieb v trojkoalícii s Kresťanskou úniou Anny Záborskej a Za ľudí Veroniky Remišovej. Zoskupenie OĽaNO a Priatelia má k dispozícii zvýšený limit na kampaň vo výške 9 miliónov eur. 

OĽaNO za úspech v ostatných voľbách dostalo od štátu vyše 20 miliónov, a tak v ťažení za 7 % podporou budeme o jeho predstaviteľoch ešte veľa počuť. Naposledy sa hra podľa formálnych pravidiel koalícií neoplatila PS a Spolu, ktorým chýbalo 926 hlasov.

Oľano
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Prvých desať miest na kandidátke má podľa Matoviča predstavovať „novú krv“, stelesnenú ľuďmi, ktorí sa naposledy nestali poslancami Národnej rady SR. Igor Matovič už dávnejšie deklaroval, že bude kandidovať zo 150. miesta. Koalíciu strán OĽaNO a priatelia, KÚ a Za ľudí povedie predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. Druhý je bývalý šéf úradu vlády Július Jakab. Prekvapením je kandidatúra bývalého podpredsedu SaS Ľubomíra Galka zo 145. miesta. Rómsky boxer Viliam Tankó obsadil 54. pozíciu. V prvej dvadsiatke je 5 žien.

SNS: Taraba, Kuffovci aj Šimkovičová

Národniari sa po 4 rokoch mimo NR SR hlásia znova o slovo. K úspechu ich má doviesť líder Andrej Danko, nasledovaný na kandidátke troma podpredsedami vrátane na Facebooku mimoriadne aktívneho Zdenka Čambalu, ktorý odmieta pomoc Ukrajine a homosexuálov označuje ako „teplých“. Na piatom mieste figuruje exkotlebovec Tomáš Taraba, ktorý sa preslávil urážkami prezidentkinej dcéry.

SNS
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

V prvej tridsiatke nájdeme aj iných kotlebovských „tvrdých kresťanov“ Štefana a Filipa Kuffovcov. Známa tvár číha aj na 12. mieste. SNS do svojich radov nalákala hlásateľku, ktorá prešla prerodom z komerčnej do konšpiračnej sféry Martinu Šimkovičovú. Iným nevšedným kandidátom je aj syn Milana Lučanského Adam, ktorý dlhodobo spochybňuje závery policajného vyšetrovania samovraždy jeho otca.

SaS: Ženy najmä na bilbordoch

V prvom šíku neohrozeného lídra SaS Richarda Sulíka nečakajte žiadne prekvapenia. Dôveru vedenia strany si zaslúžili výlučne dlhoročné kádre a poslanci. Druhé miesto na kandidátke Sasky patrí Branislavovi Gröhlingovi, tretie Jane Bittó Cigánikovej a štvrté Márii Kolíkovej. Hoci sa to tak z marketingovej komunikácie strany nezdá, v prvej dvadsiatke nájdeme len päticu žien.

SAS
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Prekvapujúcou stopäťdesiatkou na kandidátke je politický dobrodruh Alojz Hlina, ktorý po účinkovaní v Dobrej voľbe či neúspešnom predsedníctve KDH vstupuje do 6. politického subjektu.

Szövetség-Aliancia: Stúpenci autonómie južného Slovenska 

Lídrom kandidátnej listiny strany Aliancia bude predseda strany a bývalý šéf SMK Krisztián Forró. Z druhého miesta kandiduje advokát Peter Pandy a z tretieho bývalý šéf hnutia Spolupatričnosť Szabolcs Mózes.

Aliancia
Zdroj: Facebook/Gyimesi György

Maďarská strana, komunikujúca predovšetkým v maďarskom jazyku, dala na posledné dve miesta kandidátky horlivých bojovníkov za autonómiu južného Slovenska, primátora Kolárova Bélu Halásza a Györgya Gyimesiho, obdivujúceho Viktora Orbána a šíriaceho prokremeľský naratív. Ten si po pobyte v parlamente vo farbách OĽaNO na juhu Slovenska už dlhšie rozbieha vlastnú kontaktnú aj bilbordovú kampaň. V prvej dvadsiatke Aliancie nájdeme iba dve ženy.

Demokrati: Pozičné hry

Bývalý verný spolupútnik Igora Matoviča Eduard Heger spravil po emancipácii na čele strany Demokrati na jej kandidátke krôčik dozadu a spolu s vedením strany na prvé miesto predsunul primárku onkologického urgentu Andreu Letanovskú. V rámci preukázania „nesebeckosti“ obsadil druhé miesto. 

Demokrati
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Na čele kandidátky nechýbajú známe mená z ostatných vlád Jaroslav Naď, Ján Budaj, Ján Mičovský či Karel Hirman. K prekvapeniu patrí relatívne vysoká 15. pozícia speváčky Doroty Nvotovej. V prvej dvadsiatke napočítame dovedna šesť žien.

Demokrati ponúkajú kandidátov z dovedna 5 strán. Staré známe tváre nachádzame aj na chvoste. Na 145. mieste je bývalý predstaviteľ SaS Jozef Mihál. 150. miesto patrí europoslankyni a šéfke platformy Jablko Lucii Ďuriš Nicholsonovej.

Kotlebovci – ĽSNS: Kotlebu strieda Kotleba

150-menný zoznam predstavili aj verní súputníci odsúdeného Mariana Kotlebu, ktorí z rôznych dôvodov odolali vábeniu Republiky a Milana Uhríka. Hoci sa podpora parlamentnej strany od ostatných volieb podstatne znížila, jej predseda verí, že kotlebovci budú opäť bojovať o „obnovenie suverenity Slovenska“. Pre súdny trest bývalý banskobystrický župan kandidovať nemôže, a tak jeho súkmeňovcov povedie iný Kotleba, jeho brat Marek. 

Kotleba ĽSNS
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Za ním už na kandidátke nájdeme trojicu aktuálnych poslancov Rastislava Šlosára, Martina Beluského a Stanislava Mizíka. Ďalšieho člena rodu Kotlebovcov identifikujeme na 5. mieste. Eleonóra Kotlebová, matka Mariana a Mareka, si podľa predsedu ĽSNS „toto postavenie zaslúžila tým, že v čase, keď za ministrovania Roberta Kaliňáka na nás páchali fyzické útoky, mi osobne zachránila život“. V prvej dvadsiatke napočítame 4 ženy. 150. miesto na kandidátke kotlebovcov patrí po odchode Milana Mazureka blogerovi Hlavných správ a asistentovi Stanislava Mizíka Petrovi Cavarovi.

Modrí – Most Híd: Závan minulosti

Kandidátku „falošnej“ koalície povedie politicky oživený Mikuláš Dzurinda, ktorý sa vo februári zastrájal, že nechce byť a nebude predsedom strany. Z druhého miesta kandiduje šéf Mostu a bývalý minister životného prostredia László Sólymos.

Iného politického veterána Bélu Bugára by ste, napriek vstupu do strany Most Híd, na kandidátke hľadali márne. Neušlo sa mu ani 150. miesto, ktoré na protest proti sprofanovanej taktike Matoviča a Sulíka partia okolo Modrých a Mostu Híd neobsadila.

Dzurinda
Zdroj: TASR/František Iván

„Sulík s Matovičom začali v roku 2010 robiť z podávania kandidátok marketing a cirkus. Žiaľ, tento marketing a cirkus začali nasledovať aj niektoré ďalšie politické strany. Takéto počínanie vedie k rozvratu politickej scény, k dehonestácii politiky ako takej a k prehlbovaniu frustrácie zodpovedných voličov,“ povedal Dzurinda. V prvej dvadsiatke kandidátov figurujú tri ženy.

Za pozornosť stojí, že do volieb ide aj s Dzurindom nesúvisiace insitné zoskupenie s názvom SDKÚ – DS. Jeho kandidátka obsahuje najmenej mien zo všetkých strán, len 11.

Domov
Zdieľať
Diskusia