Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
14. júla 2023, 10:45
Čas čítania 0:51

Ukrajina už dostala kontroverznú muníciu, ktorá môže radikálne zmeniť vývoj bojov. Američania si za rozhodnutím stoja

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Dodanie kazetovej munície na Ukrajinu vo štvrtok potvrdil aj ukrajinský generál Oleksandr Tarnavskyj.

Ukrajina už dostala kazetovú muníciu poslanú Spojenými štátmi. Oznámil to vo štvrtok riaditeľ operácií Zboru náčelníkov štábov americkej armády Douglas Sims II. To, či ukrajinské sily už začali tieto zbrane používať, Sims neuviedol. Vyplýva to zo správy agentúry AP a oficiálnej webovej stránky amerického ministerstva obrany.

„Nemyslím si, že Ukrajinci majú záujem používať kazetovú muníciou kdekoľvek v blízkosti civilnej populácie na rozdiel od Rusov,“ povedal Sims. „Ukrajinci ju hodlajú použiť v prostredí taktického boja proti Rusom, nie proti civilistom,“ uviedol. Ukrajinské sily si podľa jeho slov uvedomujú možnú mieru nefunkčnosti tohto typu zbraní.

Nová zbraň môže radikálne zmeniť vývoj bojov

Dodanie kazetovej munície na Ukrajinu vo štvrtok potvrdil aj ukrajinský generál Oleksandr Tarnavskyj. „Práve sme ich dostali, ešte sme ich nepoužili, môžu však radikálne zmeniť (situáciu na bojisku),“ povedal veliteľ operačno-strategickej skupiny Tavria, ktorá je súčasťou ukrajinských pozemných síl.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Tarnavskyj spresnil, že kazetová munícia je „veľmi silnou zbraňou“ a vyššie velenie ukrajinskej armády teraz rozhodne, v akých oblastiach ju bude možné nasadiť. Tiež zdôraznil, že si je vedomý obmedzení na použitie tejto munície v husto obývaných oblastiach, aj tých okupovaných ruskými silami.

USA v piatok 7. júla oznámili, že Ukrajine pošlú kazetovú muníciu, ktorá je v mnohých častiach sveta zakázaná. Americký prezident Joe Biden to označil za „ťažké rozhodnutie“, Ukrajina však podľa jeho slov takúto muníciu potrebuje.

USA dodali Ukrajine kontroverznú kazetovú muníciu. Americký prezident to označil za ťažké rozhodnutie.
USA dodali Ukrajine kontroverznú kazetovú muníciu. Americký prezident to označil za ťažké rozhodnutie. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia