Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
26. júla 2023 o 6:45
Čas čítania 0:40

Slováci s týmto typom vodičáku si ho musia čo najskôr vymeniť, inak zaplatia pokutu. Je ich až 380-tisíc, čas sa rýchlo kráti

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vodiči si o nový doklad môžu požiadať v predstihu.

Už iba do konca roka 2023 budú platné ružové vodičské preukazy. Ešte minulý rok ho vlastnilo takmer pol milióna Slovákov, to sa však od roku 2024 zmení. Podľa rezortu vnútra bude polícia považovať jazdu s týmto vodičským za jazdu bez dokladov a vodičom bude rozdávať pokuty do výšky 33 eur, informuje portál Finsider

Podľa smerníc skončí v roku 2032 platnosť vodičským preukazom, ktoré vydávali od začiatku mája 2004 až do 18. januára 2013. Štát začal vydávať vodičské preukazy, ktoré mali uvedenú lehotu platnosti až po 18. januári 2023. 

Za nový vodičský žiadatelia zaplatia

Ministerstvo o strate platnosti ružových vodičských preukazov upozorňuje od začiatku roka 2023. Ľudia si preto môžu o nový doklad zažiadať aj v predstihu. Za výmenu však budú musieť zaplatiť 6,50 eura. Za urýchlené vydanie si priplatia 26 eur. 

Žiadatelia musia pri výmene predložiť občiansky preukaz a starý vodičský musia odovzdať na oddelení dokladov. Nový vodičský preukaz bude šoférom platiť 15 rokov alebo do veku 65 rokov – vtedy musia vodiči žiadať každých 5 rokov o potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti. 

vodičský preukaz
Zdroj: TASR/S. Písecký
Domov
Zdieľať
Diskusia