Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Radka Klučárová
28. júla 2023, 7:40
Čas čítania 0:27

Tento júl sa stal najteplejším mesiacom histórie. Máme poslednú šancu zastaviť klimatickú katastrofu, hovoria experti

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Klimatické zmeny je stále možné zastaviť.

Aktuálne prebiehajúci júl je podľa vedcov najteplejším mesiacom histórie. Experti zároveň predpokladajú, že aspoň jeden z nasledujúcich piatich rokov bude historicky najteplejším rokom a jeho teploty prekročia hranicu 1,5 °C v porovnaní s priemernými predindustriálnymi teplotami, uviedol pre BBC Christ Hewitt zo Svetovej meteorologickej organizácie. 

Máme poslednú šancu zvrátiť klimatickú katastrofu 

Klimatické zmeny je stále možné zastaviť. Za kľúčové považujú odborníci obmedzenie otepľovania na 1,5 °C, ktoré vytýčili aj v rámci Parížskej dohody. Hewitt však varuje, že sme postupným otepľovaním čoraz bližšie k bodu, odkiaľ už nebude návratu.

Cieľ v Parížskej dohode bol navrhnutý tak, aby sme zabránili prekročeniu takzvaných „bodov zvratu“, ktoré môžu spustiť nezvratné klimatické zmeny, medzi ktoré odborníci radia napríklad zrútenie ľadovcov v Grónsku.

požiare, teplo, sucho
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia