Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
6. augusta 2023, 9:21
Čas čítania 1:06

Tragédia v obľúbenej destinácii Slovákov: Zosuv pôdy pochoval 17 ľudí, počet obetí však stále rastie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Záchranné práce pokračujú tretí deň a nádej na objavenie živých tiel stále klesá.

Zosuv pôdy v horskom stredisku na severozápade Gruzínska si vyžiadal najmenej 17 obetí na životoch. Budúci pondelok bol v Gruzínsku vyhlásený za deň smútku. Tragédia sa odohrala 3. augusta v menšom dovolenkovom horskom stredisku Šovi, kde rozmočená zemina zavalila nádvorie neďalekého hotela a niekoľko turistických chát. Z oblasti prírodného nešťastia boli evakuované stovky ľudí.

Mesto Šovi, vzdialené približne 140 kilometrov severozápadne od hlavného mesta Tbilisi, je obľúbené vďaka svojim minerálnym prameňom a malebným horám. Nachádzajú sa v ňom chaty a malé hotely. Gruzínske úrady uviedli, že zosuv pôdy zrejme vyvolali silné dažde, ktoré ešte zhoršila nedávna erózia v oblasti.

Gruzínsko sa vďaka ekonomickej dostupnosti aj dobrým leteckým spojeniam stáva čoraz častejšie cieľom aj pre slovenských turistov. Krajina ponúka pôsobivé a relatívne málo frekventované prírodné lokality vrátane impozantných pohorí, ale aj množstvo historických pamiatok či jaskýň.

Počas tretieho dňa pátracej akcie záchranári spod nánosov vyslobodili ďalších šesť tiel. Nezvestných je stále 18 ľudí. Vedúci služby riadenia mimoriadnych situácií Temur Mgebrišvili uviedol, že v zóne katastrofy bol postavený provizórny most, ktorý umožňuje priviezť na miesto nešťastia ťažkú techniku.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Nateraz bolo identifikovaných sedem obetí. Medzi nimi je jedna ruská občianka a jedna ukrajinská novinárka, ktorá do svojej emigrácie do Holandska v roku 2019 pracovala pre televízny kanál Ukrajina. Novinárka bola v Gruzínsku na dovolenke s manželom a tromi deťmi – ich osud nie je známy. Totožnosť ostatných nájdených tiel sa bude určovať na základe analýzy DNA, dodali gruzínske úrady. 

Domov
Zdieľať
Diskusia