Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad TASR
14. augusta 2023, 8:25
Čas čítania 1:51

Našli pozostatky unikátnej „mini“ veľryby, ktorá jednoznačne potvrdzuje evolučnú teóriu. Takto sa pred 41 miliónmi rokov vyvíjala

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Veľryba žila v čase, keď predkovia veľrýb postupne prechádzali zo súše do vody.

V Egypte sa paleontológom podarilo objaviť vyhynutý druh veľryby, ktorý žil pred 41 miliónmi rokov. Tento vzácny živočích existoval v čase, keď predkovia veľrýb postupne dokončovali svoj presun zo súše do vodného prostredia v moriach, a tak zachytáva vzácnu fázu veľrybieho vývoja, informuje Smithsonian Magazine. 

Veľryba od paleontológov dostala názov Tutcetus rayanensis podľa staroegyptského faraóna Tutanchamóna a chránenej oblasti Wádí al-Raján v egyptskej oáze Fajjúm. Práve v tejto oblasti vedecký tím objavil pozostatky prastarého živočícha. 

Aj keď z hľadiska dnešných veľrýb ide v prípade Tutcetus rayanensis o „miniatúrnu“ veľrybu, podľa nájdenej fosílie dosahovala odhadovanú dĺžku okolo 2,5 metra a telesnú hmotnosť približne 187 kilogramov. Vďaka tomu je Tutcetus zatiaľ najmenším druhom bazilosauridov, aký sa kedy vedcom podarilo nájsť. Ako bazilosauridy označujeme najstaršie známe veľryby, ktoré už dokončili presun do vody a žili výlučne v moriach.

Významná fáza prechodu do vody

Vedúci výskumného tímu Hišám Sallám z Americkej univerzity v Káhire vyhlásil, že ide o mimoriadne pozoruhodný objav, ktorý dokumentuje jednu z prvých fáz prechodu na plne vodný spôsob života. Predchodcovia veľrýb spočiatku nežili vo vode, no postupom času sa evolučne vyvíjali na prechod do vodného prostredia.

25. apríla 2024, 11:00 Čas čítania 2:28 Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec)

Ako konštatuje Sallám v oficiálnom vyhlásení univerzity, bazilosauridy mali vyvinuté znaky podobné rybám, ako napríklad zjednodušené telo, silný chvost, plutvy a chvostovú plutvu, pričom posledné zadné končatiny boli dostatočne viditeľné na to, aby sa dali rozpoznať ako „nohy“, ktoré sa nepoužívali na chôdzu, ale pravdepodobne na párenie.

Egyptské pohrebisko prehistorických veľrýb

Erik Seiffert z Univerzity Južnej Kalifornie (USC), ktorý je spoluautorom zistení tímu publikovaných vo vedeckom časopise Communications Biology, uviedol, že eocénne fosílne náleziská v egyptskej Západnej púšti sú už dlho najvýznamnejšie na svete pre pochopenie raného vývoja veľrýb a ich prechodu na plne vodnú existenciu.


V guvernoráte Fajjúm sa zhruba 150 kilometrov juhozápadne od Káhiry nachádza aj Wádí al-Hitán – Údolie veľrýb –, ktoré je zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO a v ktorom sa našli stovky skamenelín niektorých z najstarších foriem veľrýb.

Zmienené lokality pred 56 až 34 miliónmi rokov v eocéne ležali pod tropickým morom, a tak sú dodnes jedným z najvýznamnejších nálezísk, odkiaľ ľudstvo čerpá poznatky o vývoji morských živočíchov na čele s prehistorickými veľrybami.

17. januára 2024, 13:30 Čas čítania 0:25 KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky?

Domov
Zdieľať
Diskusia