Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
3. septembra 2023 o 11:28
Čas čítania 1:10

Ruskí influenceri majú zrejme zarobené na dôchodok. Vieme, koľko si pýtajú za reklamu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Mladí influenceri, známi ako „Z-blogeri“, vyzývajú Rusov, aby narukovali, a popritom zverejňujú reklamy na oblečenie a kryptomeny.

Ruskí provojnoví influenceri dostávajú od vlády veľké peňažné odmeny za to, že propagujú vojnu na Ukrajine. Mladí influenceri, známi ako „Z-blogeri“, zverejňujú zábery z frontovej línie, kde vyzývajú mladých Rusov, aby narukovali, a šíria nepravdivé tvrdenia o ukrajinskom prezidentovi Volodymyrovi Zelenskom. Globálny dezinformačný tím BBC zistil, koľko si účtujú za jeden príspevok.

Od začiatku invázie vo februári 2022 získali provojnoví influenceri milióny sledovateľov na platforme Telegram, ktorá sa stala v Rusku hlavnou sociálnou sieťou po tom, čo Vladimir Putin zakázal Instagram, Facebook a Twitter. Táto explózia používateľov zároveň viedla k prudkému nárastu reklamného trhu. Okrem vojnovej propagandy tak influenceri aj naďalej zverejňujú bežné reklamy, napríklad na oblečenie či kryptomeny.

Od sto do tisíc eur za príspevok

Členovia Globálneho dezinformačného tímu BBC sa vydávali za majiteľov hotelov, ktorí oslovili najvýznamnejších influencerov s tým, že majú záujem o reklamnú spoluprácu. Obrátili sa na najznámejšieho Z-blogera menom Semjon Pegov, známeho ako WarGonzo, ktorý má viac ako 1,3 milióna sledovateľov. Ten si za jeden príspevok vypýtal približne 1 807 eur. 

Ďalším bol Alexander Kots, skúsený korešpondent provládnych novín, ktorý sa stal vojnovým influencerom a na svojom Telegrame má viac ako 600 000 sledovateľov. Alexander Kots uviedol, že jeden príspevok na jeho kanáli bude stáť od 48 000 do 70 000 rubľov (od 460 eur do 670 eur).

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Ďalší influenceri si vypýtali od 100 do 200 eur za príspevok. Najlepší vojnoví influenceri uverejňujú aspoň jednu reklamu denne, takže ich potenciálny príjem sa nedá ani len porovnať s priemerným mesačným platom v Rusku. Ten je podľa BBC 66 000 rubľov, teda asi 634 eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia