Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eduard Starkbauer
7. septembra 2023, 11:15
Čas čítania 0:54

FOTO: Takto vyzerá prvá slovenská stíhačka F-16. Už nesie znak nášho letectva, na odhalení sa zúčastnili aj piloti

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nákup stíhačiek predstavuje najväčší investičný projekt v oblasti modernizácie slovenských ozbrojených síl.

Minister obrany SR Martin Sklenár v stredu navštívil v americkom meste Greenville v Južnej Karolíne fabriku spoločnosti Lockheed Martin, kde slovenskej delegácii vrátane pilotov oficiálne predstavili prvé lietadlo F-16 Block 70 nesúce slovenský znak. Finalizácia stíhačky a jej zalietavanie sa podľa ministerstva obrany očakáva v novembri. 

Šéf rezortu sa zároveň informoval aj o progrese výroby ostatných trinástich objednaných lietadiel. Slovensko sa dodaním stíhacích lietadiel F-16 stane prvou európskou krajinou, ktorá bude disponovať touto najnovšou verziou stroja Fighting Falcon. Lietadlá budú podľa aktuálnej dohody postupne dodávané na Slovensko od druhého kvartálu budúceho roka.

Vzdušné sily posunie o generácie vpred

„Som veľmi rád, že som mal príležitosť vidieť prvé stíhacie lietadlo, ktoré posunie vzdušné sily o generácie vpred a spolu s ním aj našu obranyschopnosť. Okrem toho, že ide o najväčší investičný projekt SR v oblasti modernizácie našich ozbrojených síl, ide tiež o príležitosť na prehĺbenie strategického partnerstva,“ vyzdvihol minister obrany SR Martin Sklenár.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Tieto F-šestnástky umožnia Vzdušným silám Ozbrojených síl Slovenskej republiky udržať si náskok pred hrozbami v regióne a byť súčasťou spojeneckej misie v Európe, v rámci NATO a vo svete,“ povedal viceprezident Integrovanej stíhacej skupiny spoločnosti Lockheed Martin OJ Sanchez. 

Strategické partnerstvo prináša aj ďalšie unikátne príležitosti, napríklad vo forme nadviazania spolupráce štátnej akciovej spoločnosti Letecké opravovne Trenčín s výrobcom Lockheed Martin, ktorej predmetom je budúca participácia na údržbe častí lietadiel a zavedení logistického informačného systému.

F-16F-16F-16F-16
Zobraziť galériu
(9)
Domov
Zdieľať
Diskusia