Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR Daniel Mikolášik
8. septembra 2023, 10:30
Čas čítania 1:27

Muž začal náhle krvácať a uviazol v jaskyni kilometer pod zemou. Záchrana môže trvať niekoľko mesiacov, nevedia ho vyslobodiť

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na záchrannej akcii sa podieľa 170 ľudí z celého sveta.

Záchranári z celej Európy spustili vo štvrtok v Turecku operáciu s cieľom zachrániť amerického výskumníka, ktorý pre krvácanie do žalúdka uviazol takmer 1000 metrov pod vstupom do jaskyne.


Skúsený 40-ročný jaskyniar a záchranár Mark Dickey náhle ochorel počas projektu mapovania jaskynného systému Morca v pohorí Taurus na juhu Turecka, uviedla Európska asociácia jaskynných záchranárov. 

Dickey patrí do medzinárodného výskumného tímu, ktorý skúma tretiu najhlbšiu jaskyňu Turecka. Tím mal zmapovať nový priechod v jaskyni. Jeho kolegom sa podarilo dostať ho pomocou špeciálneho zariadenia do chodby v hĺbke 1 000 metrov. Cez úzke jaskynné chodby sa ho však nepodarilo vyniesť vyššie.


Záchranári vrátane maďarského lekára sa síce dostali k Dickeymu a ošetrili ho, môže však trvať niekoľko dní, prípadne týždňov, kým ho budú môcť vyniesť von. Okrem iného je totiž jaskyňa miestami príliš úzka pre nosidlá.

Zdravotné problémy si zatiaľ nevie vysvetliť

Dickey sa vo štvrtkovom videoodkaze poďakoval jaskyniarskej komunite a tureckým úradom za pomoc, ktorá mu podľa neho zachránila život. „Jaskyniarsky svet je skutočne úzko prepojená skupina a je úžasné vidieť, koľko ľudí reagovalo na povrchu,“ povedal. 

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Nie je jasné, čo spôsobilo jeho zdravotný problém. Krvácanie uňho začalo 2. septembra, kolegov na povrchu sa mu však podarilo upozorniť až ďalšie ráno. Medzičasom prestal vracať a po prvý raz za niekoľko dní sa najedol.


Na záchrannej operácii sa podieľa viac ako 170 ľudí vrátane lekárov, zdravotníkov a jaskyniarov z Bulharska, Chorvátska, Maďarska, Poľska, Talianska a Turecka.


V jaskyni je pomerne chladno, asi štyri až šesť stupňov Celzia. Komunikácia s Dickeym trvá asi päť až sedem hodín, keďže správy od neho musia dopraviť do tábora pod povrchom, kde zriadili telefonickú linku na spojenie s povrchom.

jaskyniar jaskyňa zaseknutý uviaznutý Mark Dickey turecko
Zdroj: TASR/AP

Americký speleológ pod zemou nahral videoodkaz, v ktorom ďakuje tureckým úradom a záchranárom. „Ako vidíte, som v strehu a dokážem rozprávať. Ale ešte nie som zvnútra úplne uzdravený. Budem potrebovať veľa pomoci, aby som sa dostal von,“ tvrdí jaskyniar vo videu a dodáva, že bol na pokraji síl, keď k nemu prišli lekári so životne dôležitými zásobami.

„Jaskyniari sú úzko prepojená skupina a je úžasné vidieť, koľko ľudí na zemi reagovalo. Rýchla reakcia tureckej vlády na získanie zdravotníckeho materiálu, ktorý som potreboval, mi zachránila život,“ dodal. Jeho stav dokázali záchranári stabilizovať do štvrtkového obeda.

Domov
Zdieľať
Diskusia