Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
15. septembra 2023, 16:34
Čas čítania 1:12

Očkovanie proti HPV dostane viac mladých ľudí zadarmo, vakcína bude prístupná aj pre 14- a 15-ročných

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ministerstvo zdravotníctva rozhodlo o rozšírení vekovej kategórie detí na bezplatné očkovanie proti rakovine, ktorú spôsobuje vírus HPV.

Kategorizačná komisia pre lieky odporučila na svojom septembrovom zasadnutí zmeniť indikačné obmedzenie vakcín proti HPV a rozšíriť plnú úhradu vakcín proti HPV pre dievčatá a chlapcov aj v 14. a 15. roku života. HPV je najčastejšou príčinou rakoviny krčka maternice, spôsobuje aj rakovinu pošvy, vulvy, hlavy a krku, konečníka a u mužov aj rakovinu penisu.

Na Slovensku sa od mája 2022 zaviedlo bezplatné očkovanie najmodernejšou nanovalentnou vakcínou Gardasil 9 proti vírusu HPV pre chlapcov a dievčatá v 13. roku života. Rozšírenie vekovej kategórie by znamenalo, že zadarmo sa k vakcíne dostane viac detí – vykonateľné by malo byť už od 1. decembra tohto roku. Rozhodnutie ministra by mal rezort zverejniť dnes.

22. augusta 2021, 12:30 Čas čítania 9:11 Všetko, čo potrebuješ vedieť o pohlavne prenosných infekciách: ako ich rozoznať, ako sa liečia a čo robiť, ak ich nechceš dostať Všetko, čo potrebuješ vedieť o pohlavne prenosných infekciách: ako ich rozoznať, ako sa liečia a čo robiť, ak ich nechceš dostať

Očkovanie proti HPV do 15. roku života umožňuje dosiahnuť najvyššiu imunitnú odpoveď, pričom sa očkuje iba dvoma dávkami vakcíny. „Týmto krokom doháňame svet, v ktorom očkovanie proti HPV vírusu spôsobujúcom hneď niekoľko typov rakovín je výrazne vyššie. Je to skvelá správa pre mladých ľudí, pretože sa takto jednoducho a bezpečne môžu ochrániť prakticky na celý život. Ministerstvo vyzýva rodičov, aby dali zaočkovať svoje deti, a zároveň podporuje očkovacie aktivity v regiónoch a krajoch, ktoré organizujú tzv. očkovacie dni,“ povedal minister zdravotníctva Michal Palkovič. 

Vďaka očkovaniu chlapcov a dievčat v krajinách ako Austrália, Británia či Švédsko klesol výskyt rakoviny krčka maternice o 87 až 97 %. Že vakcína je účinná v prevencii, dokazuje napríklad britský prieskum z roku 2021, podľa ktorého v takmer 90 % prípadov vakcína pomohla predísť výskytu rakoviny.

Väčšina ľudí na svete – podľa niektorých dát až 80 percent mužov aj žien – nejakú formu HPV má. Podľa WHO sa môžeš nakaziť aj opakovane alebo sa len nákaza prejaví po rokoch. Viacerí odborníci odporúčajú zainvestovať do očkovania aj neskôr v živote, jedna dávka stojí okolo 120 eur a vakcína sa podáva v troch dávkach. Na prevenciu je dôležité takisto absolvovať každý rok prehliadku v gynekologickej ambulancii.

Domov
Zdieľať
Diskusia