Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
27. septembra 2023 o 10:54
Čas čítania 0:34

Vajcia z klietkového chovu už onedlho nekúpiš. Slovenskí hydinári však panikária, na prerábku chovov nemajú peniaze

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Hydinári majú posledné mesiace na rekonštrukciu chovov. Od roku 2025 totiž začne platiť zákaz predaja vajec z klietkového chovu.

Slovenským hydinárom hrozí zánik, nestíhajú totiž prerábať pôvodné klietkové chovy hydiny na etickejšie podstielkové či voľnovýbehové chovy. Chovatelia kritizujú podporu štátu a tvrdia, že zmenu sami nezvládnu, informujú tvnoviny.sk.

Dôvodom nevyhnutných prerábok je zákaz klietkového chovu, ktorý začne platiť už od roku 2025. Po tomto dátume zákazníci v našich obchodoch nenájdu vajcia znesené v nevhodných podmienkach.

Mohli sa uchádzať o príspevok

Hydinári majú posledné mesiace na rekonštrukciu svojich chovov. V opačnom prípade im hrozí zánik. Sťažujú sa však na nedostatok peňazí aj slabú pomoc zo strany štátu. Ministerstvo pôdohospodárstva na kritiku reaguje argumentom, že všetci chovatelia mali možnosť uchádzať sa o 140-miliónový dotačný balík.

Príspevok z agrorezortu však pre nedostatok financií a veľké množstvo žiadostí dostali iba tí, ktorí najlepšie splnili podmienky. Rezort ďalej uviedol, že má na transformáciu chovov vyčlenené ďalšie milióny a chovatelia budú mať šancu uchádzať sa o podporu v ďalších výzvach. 

klietkový chov, hydina, sliepky
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš
Domov
Zdieľať
Diskusia