Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Radka Klučárová
3. októbra 2023, 19:05
Čas čítania 0:50

Záhadná legionárska choroba je už na Slovensku. V bratislavskej nemocnici o život bojuje 47-ročná žena, lekári sú zmätení

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pacientka je vo vážnom stave hospitalizovaná na ARO v Univerzitnej nemocnici v Bratislave.

Na Slovensku máme potvrdený prípad legionárskej choroby. Podľa portálu noviny.sk ide o 47-ročnú ženu, ktorá sa chorobou nakazila na dovolenke v zahraničí. Momentálne leží vo vážnom stave na ARO v Univerzitnej nemocnici v Bratislave.

V susednom Poľsku je situácia veľmi vážna, chorobe tam podľahlo už niekoľko desiatok ľudí. Na Slovensku ide o ojedinelý prípad. 

„Je to mladá žena. Bola v zahraničí a pravdepodobne si to doniesla odtiaľ. Nevieme, prečo je u nej ten priebeh taký, aký je, lebo ona je v podstate zdravá. Takýto ťažký priebeh mávajú zvyčajne pacienti s nejakým iným ochorením,“ priblížil primár ARO v petržalskej Nemocnice sv. Cyrila a Metoda Jakub Hložník. 

Patogén môže spôsobiť ľahší, ale aj veľmi ťažký priebeh ochorenia. „Niekto to možno prekonal a ani o tom nevie, mal príznaky podobné chrípke. No a u niekoho sa to vyvinie do takéhoto ťažkého štádia,“ uviedol Hložník. 

Zdrojom nákazy býva klimatizácia či kontaminovaná voda

Legionárska choroba sa prenáša kvapôčkami kontaminovanej vody, nešíri sa však priamo z človeka na človeka. Spôsobujú ju baktérie nazývané legionely, ktoré môžu zapríčiniť ťažký zápal pľúc. Zdrojom nákazy býva klimatizácia či kontaminovaná voda.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Choroba sa prejavuje podobne ako ťažký zápal pľúc, a to vysokými teplotami, bolesťami či problémami s dýchaním. Takéto problémy spôsobuje najmä ľuďom so slabým imunitným systémom, ktorí často trpia aj inými ochoreniami.

Nemocnica v Bratislave
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Domov
Zdieľať
Diskusia