Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík TASR
2. septembra 2023, 16:04
Čas čítania 0:33

Počet úmrtí súvisiacich s legionárskou chorobou v Poľsku stúpol na 19

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Počet úmrtí súvisiacich s legionárskou chorobou v Poľsku stúpol na 19
Zdroj: Unsplash.com

Počul si už o legionárskej chorobe?

Koncom augusta sme informovali, že počet úmrtí súvisiacich s legionárskou chorobou, ktorá sa šíri v meste Rzeszów na juhovýchode Poľska, sa zvýšil. Podľa správy agentúry PAP informuje TASR, že obetí odvtedy opäť pribudlo, je ich už 19. 

Šéf miestneho hygienického inšpektorátu Jaromir Šlaczka však informoval, že všetky obete mali okrem nákazy aj iné ochorenia alebo zdravotné ťažkosti. S legionárskou chorobou bolo v Poľsku v ostatnom čase hospitalizovaných prinajmenšom 160 ľudí, a to v nemocniciach po celej krajine.

Najviac hospitalizovaných pacientov (107) však evidujú v samotnom Rzeszówe, kde choroba prepukla. Posledné dve obete tohto zriedkavého bakteriálneho ochorenia pľúc hospitalizovali 31. augusta. Zdroj nákazy sa dosiaľ úradom zistiť nepodarilo.


Legionárska choroba sa prenáša kvapôčkami kontaminovanej vody, nešíri sa však priamo z človeka na človeka. Spôsobujú ju baktérie nazývané legionely, ktoré môžu zapríčiniť ťažký zápal pľúc. Zdrojom nákazy býva klimatizácia či kontaminovaná voda.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/Anna Shvets




Domov
Zdieľať
Diskusia