Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Barbora Fábryová
31. októbra 2023 o 17:20
Čas čítania 1:12

PREHĽAD: Slovenská pošta výrazne zvýši ceny za všetky najviac používané služby (+ tabuľka)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ceny Slovenskej pošty sa zrejme od nového roka zvýšia, návrh sa pripomienkuje.

Ceny služieb Slovenskej pošty od nového roka zrejme porastú. Celkovo by sa ceny univerzálnych služieb a poštovného platobného styku mali zvýšiť o 11,39 %. Vyplýva to z návrhu na zmenu opatrenia Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb predloženého do medzirezortného pripomienkového konania. Opatrenie by malo nadobudnúť účinnosť 1. januára 2024.

Zvýšenie cien za poštové služby má prispieť k stabilizácii finančnej situácie Slovenskej pošty a zabezpečiť tak poskytovanie univerzálnej služby a poštového platobného styku v primeranej kvalite. V predkladanom návrhu sa nemení doterajší spôsob regulácie cien pri poskytovaní univerzálnej služby a poštovom platobnom styku, ale upravia sa maximálne ceny v tarife dotknutých produktov a služieb pošty. Zmeny sa dotknú cien obyčajných listov prvej a druhej triedy.

„Zvýšenie cien listov prvej a druhej triedy a služby doporučene sa premietne aj do cien zapísaných listových zásielok, ako sú doporučené listy, poistené listy a úradné zásielky,“ píše sa v predloženom návrhu.

Úrady odporúčajú využívať elektronický podací hárok

Úrad pre reguláciu poštových služieb v návrhu odporučil využívať elektronický podací hárok (ePH), kde sú ceny doporučeného a poisteného listu nižšie až o 50 centov a úradnej zásielky až o 60 centov. Cena doporučeného listu podávaného cez ePH sa v priemere zvyšuje o osem percent a úradnej zásielky podávanej cez ePH sa v priemere zvyšuje o 11,5 %.

SlužbaPôvodná cenaNová cena
List prvej triedy1,20 €1,50 €
List prvej triedy do 2 kg3,40 €3,50 €
List druhej triedy do 50 g0,90 €1,00 €
Listy druhej triedy nad 50 gxcena porastie o 0,20 €
Doporučené podanie2,20 €2,30 €
Doručenka2,80 €2,90 €
Cena poštových preukazov na adresuxzvýši sa o 0,20 až 1,00 €
Cena poštových poukazov na výplatuxzvýši sa o 0,20 až 050 €
Cena poukazu na účetxzvýši sa o 0,10 až 0,50 €
Domov
Zdieľať
Diskusia