Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
3. novembra 2023, 9:50
Čas čítania 0:51

Droga HHC má na Slovensku skončiť. Za jej predaj budú hroziť tresty

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Látky HHC a HHC-P nie sú v súčasnosti v zozname omamných a psychotropných látok, ich predaj tak nie je nelegálny. To sa má však zmeniť.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce zaradiť HHC a HHC-P do zoznamu omamných a psychotropných látok. Pripravuje aj právnu úpravu, ktorá má priniesť efektívnejšie zaraďovanie nových psychoaktívnych látok medzi zakázané látky na Slovensku. 


Keďže HHC a HHC-P zatiaľ nie sú v zozname, predaj výrobkov s ich obsahom nie je v súčasnosti nelegálny. „MZ SR navrhuje zaradiť tieto dve nové psychoaktívne látky do zoznamu omamných látok a psychotropných látok zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch v znení neskorších predpisov pri najbližšej novele, ktorú momentálne pripravuje,“ uviedol komunikačný odbor rezortu.


Po zaradení do zoznamu sa tak ich prípadný predaj bude považovať za nedovolenú výrobu, distribúciu a predaj omamných a psychotropných látok. Pôjde tak o nezákonnú činnosť, ktorú bude možné trestnoprávne postihovať, vysvetlilo ministerstvo.

Droga dostala do nemocníc viacero detí

Lekári z Národného ústavu detských chorôb v Bratislave nedávno upozornili na prípady otráv detí po požití HHC. Poukázali na to, že výrobky s obsahom tejto látky sú voľne dostupné v automatoch. Apelujú preto na rodičov, aby svoje deti poučili o ich rizikovosti.


Nové psychoaktívne látky by sa po novom medzi zakázané mohli zaraďovať rýchlejšie. Rezorty vnútra, spravodlivosti a zdravotníctva pracujú na návrhu zákona, ktorý by využíval generický model zaraďovania nových psychoaktívnych látok. „Tým by sa výrazne urýchlil proces zaraďovania takýchto látok medzi zakázané látky,“ ozrejmilo MZ.

hhc automat
Zdroj: Kratom World
Domov
Zdieľať
Diskusia