Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Lukáš Čelka
4. novembra 2023, 9:15
Čas čítania 0:40

Od roku 2024 bude mať nárok na materskú dovolenku viac žien. Týka sa to tejto skupiny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Novela zákona by mala začať platiť už od začiatku budúceho roku.

Od januára 2024 by malo mať na materskú dovolenku nárok viac žien. Podľa novely zákona o sociálnom poistení budú mať oproti pôvodnému systému nárok na materskú dovolenku aj matky, ktoré ešte neboli zamestnané. Na informáciu upozornil portál Pluska

Každá žena, ktorá si chce čerpať materskú dovolenku, musí byť poistená v Sociálnej poisťovni minimálne 270 dní. Doteraz platilo, že musela toľkoto dní odpracovať. Vďaka novej úprave zákona sa však do tohto obdobia bude rátať aj štúdium na strednej alebo vysokej škole. Ale pozor, na to, aby sa tieto dni mohli zarátať, je potrebné úspešne ukončiť štúdium.

„Štúdium sa ako čas poistenia započítava, len ak žena pred pôrodom získala príslušný titul vzdelania, teda ak pôrod ženy nastal po úspešnom skončení príslušného stupňa vzdelania. Ak však študentka porodí pred skončením štúdia, čas štúdia sa jej nezapočíta do 270 dní,“ vysvetlila pre portál advokátska koncipientka Eva Pintérová.

Táto pozitívna zmena systému, ktorá má slúžiť „ako motivácia pre mladé ženy k materstvu po úspešnom skončení štúdia“, by mala začať platiť už na začiatku budúceho roku.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Univerzitná nemocnica Bratislava
Domov
Zdieľať
Diskusia