Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Anna Vondráková Radka Klučárová
23. decembra 2023, 15:08
Čas čítania 2:38

Zverejnili identitu niektorých obetí tragickej streľby na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Zverejnili identitu niektorých obetí tragickej streľby na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe

V Česku je v sobotu štátny smútok na uctenie si pamiatky obetí štvrtkového vraždenia na Karlovej univerzite. Na sociálnych sieťach sa objavujú prvé informácie a tváre tých, ktorých vrah pripravil o život.

Pri streľbe na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe prišlo vo štvrtok o život 15 ľudí vrátane strelca a 25 ďalších je zranených.

Jednou z obetí je riaditeľka Ústavu hudobnej vedy Lenka Hlávková. „S hlbokou ľútosťou oznamujeme, že sa bohužiaľ nepotvrdili včerajšie nádejeplné správy. Na základe overenej informácie od rodiny a s jej súhlasom oznamujeme, že naša kolegyňa a riaditeľka Ústavu hudobnej vedy Filozofickej fakulty Karlovej univerzity Lenka Hlávková včerajší útok neprežila,“ informoval v piatok ústav, ktorý viedla.

střelba
Zdroj: Ústav hudební vědy FFUK

Ďalším pedagógom, ktorému sa stal štvrtkový útok smrteľný, je Jan Dlask. Vyučoval na Katedre fínskych štúdií Ústavu všeobecnej jazykovedy. O jeho smrti informoval jeho priateľ. „V tejto ťažkej chvíli myslíme najmä na Honzovu maminku,“ povedal.

oběti střelby
Zdroj: X/ @GibisVB

Jednou z obetí je študentka Lucie Špindlerová, korektorka Lidových novín a študentka prvého ročníka odboru čeština v komunikácii pre nepočujúcich. O jej úmrtí informovala redakcia novín na webe. „Vyjadrujeme hlbokú sústrasť všetkým pozostalým, najmä rodine. Je to pre nás mimoriadne bolestná správa,“ uzatvára redakcia sústrastnú správu. Sústrasť rodine vyjadril aj tanečný súbor Pop Ballet, v ktorom pôsobila.

21. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 5:21 Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie

Svet atletiky prišiel o nádejnú športovkyňu. Klára Holcová, niekoľkonásobná medailistka, študovala na fakulte archívnictva a bohemistiky. „Rodine a všetkým pozostalým vyjadrujem úprimnú sústrasť a veľa síl pri prekonávaní tejto tragickej udalosti. Klára zostane navždy zapísaná nielen v histórii českej atletiky, ale predovšetkým v našich spomienkach a srdciach,“ uviedol atletický oddiel Stará Boleslav. Sústrasť vyjadril aj Český atletický zväz.

Štvrtkovú udalosť neprežila ani študentka komunikácie pre nepočujúcich a členka evanjelického spoločenstva v Roztokoch Magdaléna Křístková. „Majdu pozná veľa rodičov a detí, ktoré prešli táborovým klubom Draci. Mnohí ju poznáte zo školy, z karnevalov a podujatí Združenia Roztoč, zo stretnutí v Roztokoch. Radostná, milá a mimoriadne schopná a aktívna Majda už nie je medzi nami a bude nám chýbať. Úprimnú sústrasť jej rodine a všetkým jej blízkym,“ napísala obec Roztoky na sociálnych sieťach. Spomienku na ňu zverejnil na sociálnych sieťach aj Evanjelický cirkevný zbor Roztoky.

oběť střelby
Zdroj: Facebook Roztoky

O smrti ďalšieho študenta komunikácie pre nepočujúcich informovali na webe Nový PORG Praha. „S bolesťou a hlbokým zármutkom oznamujeme, že včerajší tragický útok na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity si vyžiadal zranenia a obete i v radoch novoporgovskej komunity. Absolventka Aiden Kristlová je v kritickom stave. Bývalý študent Ad Feynmann útok neprežil.“

12. apríla 2024, 14:00 Čas čítania 1:20 REDROOM LABEL spustil prvé techno turné na Slovensku a v Česku. Nadupaný RAVE očakávaj v týchto mestách REDROOM LABEL spustil prvé techno turné na Slovensku a v Česku. Nadupaný RAVE očakávaj v týchto mestách

„Medzi zranenými po útoku strelca na Filozofickej fakulte UK majú byť aj traja cudzinci – jeden občan Holandska, dvaja občania Spojených arabských emirátov,“ uviedlo české ministerstvo vnútra. 

Dobrovoľný hasičský zbor Velichovky oznámil úmrtie Anety Richterovej. „Bola súčasťou každého z nás. Dovoľte nám vyjadriť slová ľútosti, úprimnú sústrasť a česť jej pamiatke. Anetka sa zapísala do našich sŕdc, či už v našom hasičskom kolektíve, alebo v tom Kameneckom,“ uviedol zbor. 

Kam sa obrátiť s prosbou o pomoc?

Národný ústav duševného zdravia zverejnil zoznam poskytovateľov psychologickej pomoci pre preživších, svedkov, príbuzných a ďalších priamo aj nepriamo zasiahnutých útokom na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity. Na mieste je zabezpečená akútna psychologická pomoc, zároveň tam funguje aj tím posttraumatickej starostlivosti. Fungujú tiež rôzne krízové linky. Momentálne môžeš pomoc hľadať tu:

Krízová linka SPIS pre blízkych a pozostalých (Systém psychosociálnej intervenčnej služby): +420 227 272 225 –⁠ nonstop
Linka bezpečia pre študentov do 26 rokov: 116 11 –⁠ nonstop
Linka prvnej psychickej pomoci:116 123 – nonstop
Pražská linka dôvery:222 580 697 – nonstop
Linka pomoci obetiam kriminality a domáceho násilia: 116 006 – nonstop
Modrá linka: 731 197 477 nebo 608 902 410 – nonstop
Linka seniorov Elpida: 800 200 007 – aj pre osoby zasiahnuté touto udalosťou

Smúti aj Slovensko

Na znak smútku s Českou republikou smúti aj Slovensko. „Násilné a nezmyselné konanie útočníka poznamenalo vianočné obdobie radosti neopísateľnou bolesťou. Stojíme pri vás, aj keď vašu bolesť to len ťažko zmierni. Veľmi si prajem, aby sa všetci zranení v nemocniciach čo najrýchlejšie zotavili, na tele aj na duši, a mohli sa vrátiť k svojim rodinám,“ vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Ako vyjadrenie solidarity čiernu vlajku vyvesili Úrad vlády SR, Národná rada SR aj Prezidentský palác. Od 16.00 do 22.00 h bude v sobotu na znak úcty k obetiam tragickej streľby nasvietený Bratislavský hrad.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova)

Domov
Zdieľať
Diskusia