Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
15. januára 2024, 8:11
Čas čítania 0:58

VIDEO: Láva na Islande pohltila už niekoľko domov. V zemi sa vytvorili obrovské trhliny

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Láva zo sopečnej erupcie zničila niekoľko domov v Grindavíku.

Najmenej tri domy pohltila láva na okraji islandského rybárskeho prístavného mestečka Grindavík, ktorá začala v nedeľu vytekať z nových trhlín v zemskom povrchu. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, ako obyvateľov evakuovali do bezpečia, informovali miestne úrady.

Väčšinu obyvateľov mestečka preventívne evakuovali už 11. novembra. Domov sa mohli vrátiť 22. decembra, no využila to len hŕstka z nich. Séria slabých zemetrasení — niekedy stovky za deň — v tom čase vytvorila veľké trhliny v cestách, domoch a budovách.

Grindavík má približne 4-tisíc obyvateľov a leží na polostrove Reykjanes juhozápadne od hlavného mesta Reykjavík. Nedeľňajšia erupcia je už piata od roku 2021. Naposledy k nej došlo 18. decembra, prúd lávy vtedy mestečko minul.

V zemi sa vytvorila takmer kilometrová trhlina

V nedeľu sa prvá erupcia začala o 8.00 h miestneho času, keď sa v zemi asi 450 metrov severne od mesta otvorila trhlina. Islandský meteorologický úrad v nedeľu večer uviedol, že puklina je dlhá okolo 900 metrov a prechádza cez hlavnú cestu vedúcu do Grindavíku.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Druhá trhlina sa otvorila okolo poludnia ešte bližšie k ľudským obydliam, pričom láva z nej zasiahla niekoľko domov. Do večerných hodín dosiahla dĺžku okolo 100 metrov.
Lávu nezastavili ani bariéry zo zeme a skál, postavené severne od Grindavíku.

Erupcia spôsobila prerušenie dodávok elektriny a vody. Neďaleké geotermálne kúpele museli zatvoriť. Letecká doprava ovplyvnená zatiaľ nebola.

Domov
Zdieľať
Diskusia