Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. februára 2024, 10:17
Čas čítania 1:03

Výška nájomného v Bratislave stále rastie. Priemerná cena za štvorcový meter stúpla o ďalších 10 % (+ prehľad)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ceny starších bytov v Bratislave ďalej nerastú, nájomné však áno.

Pokles cien starších bytov v Bratislave sa vo štvrtom kvartáli 2023 zastavil. Predávali sa vtedy za 3 512 eur/štvorcový meter (m²). Priemerná výška nájomného však pokračovala v raste, keď ku koncu roka prekročila hranicu 1 000 eur za mesiac. Po raste o desať percent sa vyšplhala na 1 022 eur. Vo štvrtok o tom informovala spoločnosť Bencont Investments.

Priemerný dvojizbový byt si bolo podľa spoločnosti Bencont možné v hlavnom meste prenajať za 861 eur aj s energiami. „Rast nájomného je odrazom zvýšeného dopytu po nájomnom bývaní v situácii, keď je takáto forma bývania lacnejšia v porovnaní so splátkou úveru pri obdobnom byte. Naďalej je mesačná splátka úveru pri kúpe 50 m² bytu (pri sadzbe 4,5 %) o 12,6 % vyššia než mesačný nájom rovnakého bytu,“ uviedla spoločnosť.

Rok 2024 bude priaznivejší 

Rok 2024 bude pre trh s nehnuteľnosťami podľa spoločnosti Bencont priaznivejší. V priebehu roka by mohlo pokračovať spomaľovanie inflačného rastu, čo sa už teraz začína pretavovať do reálneho rastu miezd. Podľa hlavného analytika spoločnosti Rudolfa Bruchánika je pravdepodobné, že úroky na hypotékach nebudú ďalej rásť či dokonca by sa mohli v priebehu roka znížiť.

24. apríla 2024, 15:00 Čas čítania 3:05 Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy

„Úroková sadzba bola jedným z najdôležitejších faktorov pri zhoršení dostupnosti bývania, jej zníženie by predstavovalo pozitívny stimul pre realitný trh. Nemožno však očakávať, že by sa úrokové sadzby vrátili k svojim najnižším úrovniam z prelomu rokov 2021/2022. Jednopercentné úrokové sadzby sú minulosťou a ľudia sa budú prispôsobovať ‚novému normálu‘ v podobe vyšších úrokových sadzieb v rozmedzí troch až štyroch percent,“ dodal Bruchánik.

Analytik očakáva zastabilizovanie cien starších bytov v najbližšom období, prípadne ich mierny rast. „V prípade nájmu zas očakávame pokračovanie cenového rastu,“ uzavrel.

bratislava
Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia