Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Timotej Gašper
14. februára 2024, 14:30
Čas čítania 3:21

Boli sme na fiktívnom ihrisku v Raslaviciach za státisíce eur. Čakalo nás tam prekvapenie, obyvatelia sú z kauzy sklamaní

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Boli sme na fiktívnom ihrisku v Raslaviciach za státisíce eur. Čakalo nás tam prekvapenie, obyvatelia sú z kauzy sklamaní
Zdroj: REFRESHER/Timotej Gašper

V obci na východnom Slovensku sa v posledných dňoch rieši riadna bizarnosť. Zisťovali sme, čo sa stalo so sľubovaným ihriskom, na ktoré starosta získal státisícovú dotáciu.

Od uplynulého víkendu sa v médiách a na sociálnych sieťach šíri správa o fiktívnom ihrisku v obci Raslavice. Skutočne zvláštny prípad, na ktorý ako prvý upozornil Korzár, stojí na bizarnom projekte. Obec naň vzala dotácie vo výške viac ako 260-tisíc eur.

Obec v Bardejovskom okrese zverejnila na sociálnu sieť fotografie nového ihriska, no v skutočnosti má ísť len o fotomontáž. Kvôli overeniu celej veci sme sa vybrali priamo do Raslavíc. Ako sme zistili, po sľubovanom multifunkčnom ihrisku nie je ani stopy.

Dohoda znela jasne, obec dostane vysoké dotácie a do konca kalendárneho roka 2023 odovzdá kompletnú stavbu multifunkčného ihriska s novou trávnatou pokrývkou, atletickou dráhou, petangovým ihriskom, chodníkom aj parkovacím priestorom pre imobilných.

Naoko všetko sedí. Kolaudačná zmluva bola podpísaná starostom susednej obce a všetky potrebné faktúry a dokumenty boli v župe odovzdané včas. Ak by to obec nestihla, dotácie by museli vrátiť. 

Starosta si stojí za tým, že práce boli vykonané

Realita je v skutočnosti úplné iná, o čom sme sa v Raslaviciach presvedčili na vlastné oči. Prvý podnet prišiel od obyvateľa obce, ktorý si všimol, že na sociálnej sieti sa objavili fotografie ich obecného ihriska. Niečo však na nich nesedelo. Priestor totiž vôbec nevyzeral tak ako na fotografiách.

Korzár uverejnil 10. februára článok s vyjadrením starostu, ktorý popiera, že fotografie sú falošné. Adrián Rychvalský, starosta Raslavíc, tvrdí, že práce boli vykonané, no pre zlé počasie a podmienky sa musel trávnik odstrániť. Ako sme sa však na vlastné oči presvedčili priamo na mieste, nechýba len trávnik, ale aj sľubované petangové ihrisko, chodník či miesto na parkovanie pre imobilných.

ihrisko
Zdroj: Prešovský samosprávny kraj (Facebook)

„V prípade pretrvávajúcej snehovej pokrývky, zimnej údržby či nesprávnym užívaním hrozila trvalá degradácia kobercov, ktorej sa predišlo ich odstránením až do najskoršieho momentu umožňujúceho opätovné lepenie,“ uviedol starosta. Práve toto vyjadrenie starostu negujú vyjadrenia, ktoré sa nám podarilo získať od miestnych obyvateľov. 

Nič také tam nikdy nestálo, tvrdia obyvatelia Raslavíc

„Myslím si, že o tom všetkom sa vedelo, len nikto z kompetentných si to nechce priznať. Každý teraz ide zvaľovať vinu na niekoho. Na fotkách jasne vidieť, že ide o fotomontáž, a ako sa vyjadrili aj v reportáži, nikto tam nikdy nevidel nič položené,“ povedala študentka vysokej školy a obyvateľka Raslavíc Veronika pre Refresher.

20. apríla 2024, 16:30 Čas čítania 5:06 Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo

Vyvracia aj starostov argument so snehom. „Je podľa mňa absurdné, aby im v októbri na to napadol sneh. Veď prvý sneh napadol približne v polovici novembra. Ja ako obyvateľka obce takisto môžem potvrdiť, že chodím okolo toho a nič také som tam nevidela. Aj keď tvrdia, že to bolo na jeden deň položené, tak podľa mňa to nebolo a ani by sa to nestihlo pri tempe prác, aké majú,“ dodala Veronika.

ihrisko
Zdroj: REFRESHER/Timotej Gašper

Bolo to skutočne tak. Po našom príchode do Raslavíc sme na adrese futbalového štadióna našli len veľkú prázdnu plochu, niekoľko zrolovaných balov umelej trávy a na druhom konci pozemku jedného pracovníka na stroji, ktorý uhladzoval terén. Počas obhliadky miesta sme sa dali do reči s miestnymi, ktorí nám len potvrdili, že jediné, čo sa od prevalenia kauzy zmenilo, bolo odstránenie ochranných obalov zo zrolovaných kusov trávy. 

Prednosta sa odmietol vyjadriť, starosta nás ignoruje

Dôvod odstránenia trávnatej plochy opísal aj prednosta obecného úradu Peter Hudák. Podľa jeho slov pokladali trávnik „babráci“. Firma, ktorá materiál dodávala, upozornila, že montáž si vykonávala obec po vlastnej osi cez obecný podnik.

Údajne preto, aby ušetrili peniaze. O vyjadrenie sme požiadali prednostu aj my. „Ďakujeme za váš záujem, ale pre avizované kontroly sa k predmetnej záležitosti nebudeme vyjadrovať až do momentu ich ukončenia,“ napísal nám Peter Hudák.

Takýto pohľad sa nám naskytol vo februári.
Takýto pohľad sa nám naskytol vo februári. Zdroj: REFRESHER/Timotej Gašper

Kontaktovali sme aj starostu obce, no ani do publikácie článku sme jeho reakciu nedostali. Počas nášho pobytu v obci a pri pohľade na prázdnu plochu, na ktorej malo podľa fotografií stáť krásne ihrisko, prechádzala okolo aj mladá žena s deťmi. Tá, informovaná o celom prípade, nám už len s ironickým úsmevom dodala, že je to celé na smiech.

16. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 5:42 Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD)

Chodím touto cestou každý jeden deň, ani raz som tu nevidela pracovníkov, nejaké stroje alebo nejaký kus trávnika. Vyhovárajú sa na sneh v októbri. Najhoršie na tom je, že teraz hádžu vinu na obecných pracovníkov, ale z úradu si na seba nik vinu nevezme,“ povedala nám.

Obec čakajú kontroly, starosta by mal podľa miestnych odstúpiť

Celá kauza „fiktívneho ihriska“ zaujala nielen obyvateľov obce či ľudí na východnom Slovensku. Zo stanoviska našich respondentov cítiť v prvom rade krivdu a nespokojnosť so súčasným vedením a smerovaním obce, ktorá je s počtom obyvateľov 2 762 jednou z najväčších v okolí. Či sú fotografie uverejnené na obecnej i župnej stránke podvod, budú v nasledujúcich týždňoch preverovať kompetentné inštitúcie. 

Jedna z opýtaných respondentiek dodala, že je to čin, za ktorý by mal brať zodpovedať primárne starosta Adrián Rychvalský. „Podľa mňa by sa mal starosta k tomu postaviť, vyvodiť zodpovednosť za vzniknutú situáciu a po tejto kauze odstúpiť,“ povedala pre Refresher.

„Berieme to ako také memento, že budeme si na to do budúcna dávať pozor a budeme sa tým ešte zaoberať a pošleme tam kontrolu,“uviedol podpredseda prešovskej župy Jozef Kanuščák. Ak by sa po kontrole kompetentných prišlo na to, že obec podvádzala, dotácie od kraja a Fondu na podporu športu bude musieť vrátiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia