Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
12. februára 2024, 14:04
Čas čítania 1:18

V obci na východe Slovenska vybudovali z dotácií ihrisko za státisíce eur. Podľa obyvateľov sa však na mieste nikdy nenachádzalo

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Starosta Adrián Rychvalský (KDH) tvrdenia o sfalšovaní fotografií popiera.

Prešovský samosprávny kraj tvrdí, že v obci Raslavice postavili multifunkčné ihrisko. Na webe a sociálnej sieti zverejnili fotografie moderného športoviska. Výstavbu zrealizovali vďaka dotáciám, ktoré získali od kraja a Fondu na podporu športu.

Denník Korzár však upozornil, že sa na mieste podľa obyvateľa obce žiadne ihrisko nenachádza a fotografie sú pravdepodobne len fotomontáž.

Podľa informácií, ktoré získali, nové športovisko neprišiel nikto skontrolovať. Jeden z čitateľov Korzáru, ktorý sa ozval novinárom, tvrdí, že zverejnené fotografie sú podvrh. Ihrisko má byť podľa zverejnených záberov vybavené bežeckou dráhou, petangovým ihriskom, chodníkom a parkovacími siestami pre imobilných, no skutočnosť je iná.

Denník uvádza, že na mieste sa nachádzali iba nerozbalené rolky s umelým trávnikom a ihrisko vôbec nevyzeralo tak ako na fotografiách. 

Vedenie s tvrdeniami nesúhlasí

Starosta Adrián Rychvalský (KDH) tieto informácie popiera. Podľa neho umelý trávnik natiahli, no odlepoval sa. Práce následne reklamovali, povrch odstránili a výstavbu musia urobiť odznova. Firma, ktorá práce zaobstarala, tvrdí, že sa obec rozhodla montážne práce zhotoviť sama preto, aby ušetrila.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Podľa prednostu obecného úradu Petra Hudáka montovali ihrisko „babráci“, a preto nedrží. „A technológia nepustí, žiadne lepidlo nedrží v zime, trávnik sa odlepoval a poškodil,“ uviedol.

Podľa starostu Rychvalského práce vykonali, no údajne sa pod povrchom povoľovali a vlnili pod vplyvom počasia. „V prípade pretrvávajúcej snehovej pokrývky, zimnej údržby či nesprávnym užívaním hrozila trvalá degradácia kobercov, ktorej sa predišlo ich odstránením až do najskoršieho momentu umožňujúceho opätovné lepenie,“ uviedol starosta.

Státisícové dotácie

Prešovský kraj prispel obci 50-tisíc eur pod podmienkou, že ihrisko postavia do konca októbra 2023. Ďalších 211-tisíc eur získala od verejnoprávneho Fondu na podporu športu. Ten ako podmienku uviedol výstavbu do konca minulého roka. Náklady na výstavbu boli 422-tisíc eur. Obec dotácie získala po zverejnení fotografií.

Župa a fond výstavbu kontrolovali len na základe vyúčtovania a administratívnej finančnej kontroly. „Súčasťou podkladov v rámci vyúčtovania boli aj fotodokumentácia, kolaudačné rozhodnutie a zaradenie investície do majetku. Ide o štandardný postup, ktorý sa riadi schváleným všeobecne záväzným nariadením,“ uviedla Lea Lehotská z tlačového oddelenia župy. 

Domov
Zdieľať
Diskusia