Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
19. februára 2024, 17:13
Čas čítania 0:59

Tisícky Slovákov majú nárok na takmer 100 eur mesačne. Musia však splniť niekoľko podmienok

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ministerstvo spustí projekt na aktiváciu dlhodobo nezamestnaných už 1. apríla.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spustí od 1. apríla 2024 Projekt na aktiváciu dlhodobo nezamestnaných. Aktivačnými prácami a príspevkom vo výške 86,60 eura má podporiť asi 15-tisíc ľudí. Na projekt bolo vyčlenených zo štátneho rozpočtu 2,6 milióna eur. Uviedol to šéf rezortu Erik Tomáš v pondelok na tlačovej konferencii.

„Títo ľudia budú vykonávať menšie služby pre mestá a obce, samosprávne kraje a organizácie. Nechceme, aby dlhodobo nezamestnaní ľudia len sedeli doma a nič nerobili. V rámci tohto projektu môžu zveľaďovať svoju obec a takto si uchovávať pracovné návyky, prípadne zlepšovať svoje zručnosti, aby boli pripravení pre pracovný trh,“ priblížil Tomáš.

Uchádzač musí pre vyplatenie aktivačného príspevku odpracovať minimálne 64 hodín mesačne, pričom si ho môže zarobiť popri dávke v hmotnej núdzi. Žiadateľom rezort vyplatí mesačne príspevok na jedného uchádzača vo výške 18,84 eura, ktorý bude určený na pracovné pomôcky.

Projekt bude trvať niekoľko mesiacov

Projekt bude podľa ministra spustený od 1. apríla 2024 až do konca roka. Toto obdobie plánuje rezort využiť na novelizáciu zákona o službách zamestnanosti. „Chceme ním presne nastaviť podmienky pre aktivačné práce, aby sme to už nemuseli robiť cez projekty. Pôjde aj o podmienky, ktorými nebudú tieto aktivačné práce zneužívané,“ dodal šéf rezortu.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Týmto projektom podľa neho rezort plní aj požiadavku Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). „Do konca kalendárneho roka bude môcť každá obec a mesto využiť dlhodobo nezamestnaných na to, aby si v prvom rade nezamestnaní pomohli a aby sme obce a mestá mali čistejšie,“ uzavrel predseda ZMOS Jozef Božik.

Erik Tomáš
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia