Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
15. marca 2024, 16:48
Čas čítania 1:43

VIDEO: Explózia výbušniny či Molotovov koktail. Takto prejavujú Rusi nespokojnosť s voľbami, zadržali najmenej 7 ľudí

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V Ruskej federácii a na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny sa konajú trojdňové prezidentské voľby. Keďže Vladimir Putin nemá prakticky žiadneho súpera, je isté, že bude viesť Rusko ďalších šesť rokov.

V Rusku v prvý deň prezidentských volieb zadržali už najmenej sedem ľudí, ktorí sa vo volebných miestnostiach dopustili vandalizmu. Úrady neuviedli, či išlo o protesty proti Vladimirovi Putinovi.

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

Dezinfekčné roztoky v urnách, horiace urny či Molotovov koktail

Britská stanica BBC ako príklad uviedla, že ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) začal trestné stíhanie proti 20-ročnej žene z Moskvy, ktorá do volebnej urny vo volebnej miestnosti naliala žiarivú zelenú tekutinu, pričom vykrikovala proukrajinské slogany.

Sledkom začal túto mladú ženu stíhať pre podozrenie z „bránenia výkonu volebných práv alebo práce volebných komisií“.


Rovnaký incident – s použitím zeleného dezinfekčného roztoku alebo atramentu – sa podľa podpredsedu ruskej Ústrednej volebnej komisie Nikolaja Bulajeva odohral aj vo volebných miestnostiach v Rostove na Done na juhu Ruska, v Karačajevsko-čerkeskej republike na Kaukaze i vo Voronežskej oblasti na juhozápade európskej časti Ruska.


Iná Moskovčanka podpálila volebnú urnu, za čo ju zadržali. Ďalšieho voliča zadržali za zapálenie ohňostroja vo volebnej miestnosti. Jedna Ruska hodila Molotovov koktail do školy v Petrohrade, v ktorej sú hlasovacie miestnosti. Volebný predstaviteľ Maxim Meiksin na sociálnej sieti Telegram napísal, že „policajti tieto protizákonné kroky okamžite zastavili. Nikto nebol zranený“.

Explózia výbušniny 

Pri hlasovacej miestnosti na okupovanom juhu Ukrajiny v piatok dokonca explodovalo výbušné zariadenie, ale nikoho nezabilo. Incident sa stal v meste Skadovsk v južnej časti Chersonskej oblasti a výbuch oznámili predstavitelia podporovaní Kremľom. 

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

„V Skadovsku bolo výbušné zariadenie umiestnené do smetného koša pred hlasovacou miestnosťou. Explodovalo. Nie sú mŕtvi ani zranení,“ uviedla Moskvou zriadená volebná komisia v okupovanej Chersonskej oblasti.


Ruské sily súčasne oznámili, že Kyjev ostreľoval hlasovacie miestnosti v okupovanom meste Kachovka v Chersonskej oblasti.

Čo hovorí ruský expert na voľby? 

Ruský expert na voľby Stanislav Andrejčuk vo svojom statuse upozornil, že konanie „týchto ľudí nie je o nič lepšie ako činy falšovateľov“ volieb. Varoval, že ich páchatelia pripravujú občanov, ktorí už hlasovali, o ich hlas. „Navyše ide o trestný čin,“ dodal.


Časť voličov v Rusku využíva na svoj protest proti súčasnému „nezmeniteľnému“ vedeniu krajiny menej radikálny spôsob – znehodnocujú svoj hlasovací lístok.


Fotografie ich hlasovacích lístkov s nápismi „Demobilizácia“, „Krásne Rusko budúcnosti“ či „Navaľnyj“ kolujú na sociálnych sieťach. Sčítanie takýchto hlasovacích lístkov robí hnutie s názvom Preberte sa!, a to v rámci kampane Hlas proti.

Domov
Zdieľať
Diskusia