Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová
28. apríla 2024, 12:54
Čas čítania 0:40

Vieš, ako sa môžeš vyhnúť stretu s medveďom? Štátna ochrana prírody zverejnila jednoduchú príručku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na medvede si musia dávať pozor najmä turisti, ktorí prechádzajú cez hustý les.

Štátna ochrana prírody radí, ako sa správať v miestach s výskytom medveďa hnedého. Turistom môže pomôcť aj to, keď poznajú znaky jeho prítomnosti a kde sa vyskytuje jeho potrava. Preto by si mali všímať stopy, trus a znaky kŕmenia sa medveďom. To, že sa medveď môže nachádzať v blízkosti, naznačujú aj takzvané značkovacie stromy a vývratiská.

„Medveď sa zvyčajne snaží ľuďom vyhnúť, ale niekedy si nás všimnúť nemusí. V lese a jeho blízkosti treba byť preto ostražitý, predovšetkým ráno, večer a v noci, ale tiež počas dňa v hustej vegetácii alebo blízko zdrojov potravy,“ píšu v statuse na Facebooku.

Turisti by mali byť pozorní v hustom lese a na miestach, kde rastú lesné plody, pri zdochlinách alebo pri tečúcej vode. Pri zlej viditeľnosti môže pomôcť tlieskanie, pískanie alebo iný hluk.

„Riziko stretnutia s medveďom je menšie, keď sa pohybujeme v skupine po vyznačených chodníkoch a počas denného svetla. Pamätajte, že najlepšou ochranou je prevencia. Vždy rešpektuje divokú prírodu a jej obyvateľov. Ďakujeme. Aj svojím zodpovedným správaním nám pomáhate,“ dodáva Štátna ochrana prírody.

Domov
Zdieľať
Diskusia