Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
12. mája 2024 o 15:46
Čas čítania 0:39

Polárna žiara sa na Slovensku objaví aj dnes. Meteorológovia hlásia ideálne podmienky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Tento víkend internet zaplavili fotografie polárnej žiary.

Slováci budú mať dnes opäť šancu pozorovať polárnu žiaru na nočnej oblohe. Podľa meteorológov budú podmienky na sledovanie ideálne. Polárnu žiaru bolo možné sledovať už v piatok, keď sociálne siete zaplavili dych vyrážajúce zábery fialovo-zelenej nočnej oblohy. Farebná žiara sa objavila aj v sobotu, no pre vysokú oblačnosť bola takmer neviditeľná, informuje iMeteo.sk.

Nevídaný jav budeš môcť dnes pozorovať od večerných hodín. Pri sledovaní je potrebné, aby bolo miesto vzdialené od svetelného smogu. Obloha bude podľa meteorológov jasná.

Polárnu žiaru možno sledovať kvôli geomagnetickej búrke, ktorá bola v piatok najsilnejšia a dosiahla stupeň sily G5. Naposledy sa búrky v takejto sile vyskytli v roku 2005 a 2003.

12. mája 2024 o 9:26 Čas čítania 0:44 Prestížny denník New York Times zdieľal fotografiu polárnej žiary z malej obce na východe Slovenska Prestížny denník New York Times zdieľal fotografiu polárnej žiary z malej obce na východe Slovenska

Slovenská dedinka v prestížnych médiách

O nezvyčajnom jave písali viaceré prestížne médiá. Fotografiu polárnej žiary na Slovensku zdieľal aj americký denník The New York Times. Príspevok denníka, kde je spomenutá slovenská obec Debraď, má už takmer 100-tisíc lajkov. Okrem denníka New York Times použili fotku zo Slovenska aj ďalšie médiá ako The Guardian, CNN či Yahoo News.

polárna žiara na Slovensku nočná obloha úkaz
Zdroj: Facebook/Počasie na Slovensku - iMeteo.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia