Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
27. mája 2024 o 11:07
Čas čítania 0:49

Rusko pohrozilo Varšave „rádioaktívnym popolom“. Reaguje na tvrdé slová poľského ministra zahraničia

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Medvedev hrozí Poliakom, že ich môže zasiahnuť dávka rádioaktivity, ak by Rusko vo vojne použilo jadrové zbrane.

  • Bývalý ruský prezident Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev pohrozil Poľsku „rádioaktívnym popolom“.
  • Výrokom o možnom použití jadrových zbraní Medvedev reagoval na víkendové vyjadrenia poľského ministra zahraničných vecí Radosława Sikorského o použití jadrových zbraní. 
  • Sikorski pre britský denník The Guardian uviedol, ako Spojené štáty údajne zareagujú, ak Rusko proti Ukrajine použije jadrové zbrane.

Prečo je to dôležité: Rusko zaútočilo na Ukrajinu pred viac ako dvomi rokmi. Napätie z vojny eskaluje aj za hranicami týchto dvoch štátov.

Citáty: „Američania Rusom povedali – ak odpálite atómovku, tak aj keby nikoho nezabila, zasiahneme všetky vaše ciele (pozície) na Ukrajine konvenčnými zbraňami a všetky zničíme,“ vyhlásil Sikorski pre The Guardian. 

Poľský prezident Andrzej Duda podľa Medvedeva žiadal o rozmiestnenie amerických taktických jadrových zbraní v Poľsku. „Varšava nebude opomenutá a isto dostane svoj diel rádioaktívneho popola. Naozaj niečo také chcete?“ pýta sa Medvedev.

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Širší kontext: Duda v apríli vyhlásil, že Poľsko je pripravené prijať rozmiestnenie atómových zbraní NATO ako protiváhu rozmiestnenia ruských atómových zbraní v Bielorusku. 

Sikorski v citovanom výroku zrejme odkazoval na udalosti z konca roku 2022, keď americké médiá opakovane priniesli informácie, podľa ktorých bol Washington presvedčený, že Kremeľ sa na Ukrajine pripravuje použiť taktickú nukleárnu zbraň. Kremeľ vtedy údajne dostal najavo, že Biely dom neodpovie jadrovým útokom, ale iným účinným spôsobom.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/AP , TASR /Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia