Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
27. mája 2024 o 17:04
Čas čítania 1:25

Firma mesta Malacky kúpila luxusné auto za takmer 87 300 eur s DPH. Peniaze vraj mala „z vlastných prostriedkov“

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Firma mesta Malacky kúpila drahé SUV. Transparency International Slovensko požiadala mesto o vysvetlenie.

          Aktualizované 11. júna: Na žiadosť mesta Malacky sme v texte spresnili niektoré informácie. V nadpise sme upravili, že podľa tvrdenia konateľky bol „nákup auta realizovaný z vlastných prostriedkov“ a suma 87 300 eur je vrátane DPH. Zároveň sme doplnili citáciu prednostky mesta, podľa ktorej nie je firma mesta zo zákona povinná poslať výročnú správu. „Ide o informáciu, ktorú povinná osoba nemá k dispozícii a ani nie je povinná ju mať,“ odpísala pre TIS Ľubica Čikošová. Upravili sme tiež informáciu o tom, že predmetné auto bolo mestu zapožičané, nie prenajaté.
  • Firma mesta Malacky Šport Aréna kúpila luxusné vozidlo.
  • Organizácia Transparency International Slovensko (TIS), ktorá na prípad upozornila, sa snaží od vedenia mesta získať stanovisko.
  • TIS žiadala o zaslanie výročných správ.

Prečo je to dôležité: Občania majú právo byť informovaní o hospodárení s verejnými financiami. „Pri hospodárení s verejnými financiami je nutné dodržiavanie hospodárnosti, efektívnosti, účinnosti a účelnosti,“ upozorňuje TIS. Firma mesta kúpila luxusné SUV v hodnote 87 300 eur s DPH (plus ročné poistenie za viac ako 2 800 eur). Na vozidlo vraj získala peniaze „z vlastných prostriedkov“. Mesto si auto od firmy vypožičalo.

20. júna 2024 o 12:30 Čas čítania 9:06 Upratovacia influencerka Dominika má na Instagrame vyše milióna followerov: Som bežná žena v teplákoch. Sleduje ma Rihannina mama Upratovacia influencerka Dominika má na Instagrame vyše milióna followerov: Som bežná žena v teplákoch. Sleduje ma Rihannina mama

Citát: „Motorové vozidlo bolo zakúpené po vykonaní internetového prieskumu trhu, cena, za ktorú bolo vozidlo kúpené, bola nižšia ako ceny, ktoré vyšli z prieskumu trhu,“ vysvetlila kontrolórka Malaciek Petra Kožuchová. 

Širší kontext: Firma Šport Aréna Malacky podľa Finstatu nevykazuje zisk v takej výške, ako je cena auta. Výročné správy, ktoré ukazujú, kam peniaze investovala, firma odmietla TIS poslať. „Ide o informáciu, ktorú povinná osoba nemá k dispozícii a ani nie je povinná ju mať,“ napísala prednostka Malaciek Ľubica Čikošová.
 

Vo zverejnených správach sa totižto o hospodárení dcérskej firmy neuvádzajú žiadne informácie. Transparency International žiada mesto, aby jej vysvetlilo, odkiaľ firma čerpala peniaze. Tvrdí, že nákup zrealizovalo z vlastných prostriedkov. „Nákup automobilu Audi Q7 S line 50 TDI quattro TT8 bol realizovaný z vlastných prostriedkov,” povedala konateľka firmy Simona Hlavenková.

Ďalej dodala, že peniaze vyčlenili zo základných financií, ktoré slúžia na bežný chod spoločnosti a na jej náklady. Podľa obyvateľa Malaciek by za sumu kúpeného auta mohli v meste opraviť most nad potokom Malina, zrekonštruovať chodníky na Družstevnej ulici či inštalovať podzemné zberné nádoby.

finstat
Zdroj: Finstat
Domov
Zdieľať
Diskusia