Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
14. júna 2024 o 16:14
Čas čítania 1:27

Posledný príhovor prezidentky Čaputovej: Moje milované Slovensko! Prešli sme spolu náročných päť rokov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Prezidentka Zuzana Čaputová končí po piatich rokoch vo funkcii prezidentky Slovenskej republiky. V Prezidentskej záhrade v Bratislave predniesla posledný príhovor.

  • Zuzana Čaputová dnes predniesla posledný verejný príhovor vo funkcii hlavy štátu pri rozlúčkovom podujatí v Prezidentskej záhrade v Bratislave.
  • Čaputová praje Slovensku pokojnejšie časy, múdre vedenie a viac ľudskosti. Taktiež viac sebavedomých hrdých ľudí, ktorým nechýba pokora. Dodala, že jej bolo cťou slúžiť Slovensku celých päť rokov.
  • Po piatich rokoch odchádza Čaputová podľa vlastných slov so skúsenosťami a s poznaním, že potenciál SR je väčší, ako ho dnes ľudia vnímajú. Zároveň Slovensku naďalej verí a je presvedčená, že Slovensko môže veriť samo sebe.

Prečo je to dôležité: Prezidentka svojím pôsobením priniesla nový štýl vedenia, ktorý bol často oceňovaný pre svoju autentickosť, empatiu a dôraz na spravodlivosť. Jej posledný príhovor môže slúžiť ako inšpirácia pre občanov aj politických predstaviteľov, aby pokračovali v týchto hodnotách.

Citát: „Moje milované Slovensko! Prešli sme spolu náročných päť rokov. Mohla som zblízka vidieť tvoju bolesť, ale aj radosť a potenciál v úžasných ľuďoch, ktorí tu žijú. Mohla som vidieť tvoje krásy a ukázať ich iným štátnikom. Si rozdelené, zranené, ale vždy v ťažkých chvíľach schopné sa spojiť v ľudskosti,“ skonštatovala dosluhujúca hlava štátu.

20. júna 2024 o 12:30 Čas čítania 9:06 Upratovacia influencerka Dominika má na Instagrame vyše milióna followerov: Som bežná žena v teplákoch. Sleduje ma Rihannina mama Upratovacia influencerka Dominika má na Instagrame vyše milióna followerov: Som bežná žena v teplákoch. Sleduje ma Rihannina mama

Širší kontext: Čaputová poukázala na to, že Slovákov čaká veľká úloha, a to posilniť dôveru a pochopenie medzi sebou navzájom. Apeluje na to, aby sa občania nikdy nevzdali základnej humanistickej úlohy vidieť v tom druhom predovšetkým brata a sestru.

„Sme takí zraniteľní a ten okamih večnosti, ktorý tu máme stráviť spolu, urobme pre seba navzájom lepším,“ poznamenala prezidentka. Prirodzeným a pre život potrebným tmelom musí podľa nej zostať solidarita, znášanlivosť, spravodlivosť a zodpovednosť za seba, svoju komunitu a Slovensko.

Čaputová tvrdí, že všetci ľudia túžia po pokoji a bezpečí. „Ale jediné miesto, kde sa pokoj a bezpečie začínajú, sú naše mysle a srdcia. Od nich musíme začať. Sami od seba. Svojimi slovami a činmi. Rozširovaním priestoru dobra. Monológ nahradiť rozhovorom. Predsudky vymeniť za snahu počúvať, vnímať a porozumieť,“ podotkla.


Za dôležitú považovala Čaputová vo svojom úrade aj ochranu ústavnosti. Pripomenula, že pri väčšine podaní potvrdil Ústavný súd svojím rozhodnutím relevantnosť prezidentských argumentov. Považuje to za významný príspevok k budovaniu štandardov právneho štátu.


Na rozlúčkovom podujatí sa zúčastnili zástupcovia samospráv, občianskej spoločnosti, charity, vzdelávania, kultúry či menšín. Medzi prítomnými boli aj držitelia najvyšších štátnych vyznamenaní, úspešní vedci, športovci, umelci, učitelia.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa REFRESHER Slovensko (@refreshersk)

Domov
Zdieľať
Diskusia