Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
18. júna 2024 o 14:20
Čas čítania 0:50

Nové informácie o vyšetrovaní tragédie miniponorky Titan: komunikácia s loďou na hladine bola falošná

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Vyšetrovanie ukázalo, že ponorka Titan nekomunikovala o nebezpečenstve s kanadskou loďou, ktorá ju sprevádzala.

  • Podľa najnovších informácií neexistujú žiadne dôkazy, že by ponorka Titan komunikovala so svojou materskou loďou pred výbuchom. Komunikačné protokoly zverejnené v júni 2023 boli falošné.
  • To znamená, že cestujúci, ktorí sa snažili dostať k vraku Titanicu, nevedeli o blížiacom sa nebezpečenstve, informuje The New York Times.
  • Informáciu mal potvrdiť aj federálny tím, ktorý katastrofu vyšetruje. 

Prečo je to dôležité: Neexistencia komunikácie môže naznačovať technologické zlyhanie alebo nedostatočnú prípravu a vybavenie na takéto nebezpečné misie. Prvotné skúmanie príčin nehody odhalilo, že majiteľ spoločnosti už v minulosti odignoroval viaceré bezpečnostné varovania.

Citát: ​„Som si istý, že je to falošný prepis,“ povedal predseda Marine Board of Investigation Jason Neubauer. 

Širší kontext: Ponorka Titan sa stratila v nedeľu 18. júna na severe Atlantického oceánu. Počas svojej expedície mala doplávať k vraku Titanicu, ktorý sa nachádza v hĺbke zhruba štyroch kilometrov. Približne po hodine a 45 minútach plavby ponorka prestala komunikovať s kanadskou výskumnou loďou Polar Prince, ktorá ju sprevádzala.

29. júla 2024 o 9:30 Čas čítania 4:40 Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom

V ponorke sa nachádzali generálny riaditeľ firmy OceanGate, ktorá ponorku Titan vlastnila, Stockton Rush, Shahzada Dawood a jeho syn Suleman Dawood, Hamish Harding a Paul-Henri Nargeolet.

Prvotné skúmanie príčin nehody odhalilo, že Rush v minulosti odignoroval viaceré bezpečnostné varovania. Americká pobrežná stráž informovala, že nehodu neustále preveruje a v budúcnosti v tejto veci plánuje viesť verejné vypočúvanie.

Miniponorka Titan tesne pod hladinou krátko pred začatím ponoru.
Miniponorka Titan tesne pod hladinou krátko pred začatím ponoru. Zdroj: OceanGate
Domov
Zdieľať
Diskusia