Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
21. júna 2024 o 9:08
Čas čítania 1:05

Chystáš sa v lete cestovať? Právnička radí, ako môžeš na dovolenke ušetriť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pri platení v zahraničí je výhodnejšie používať kreditnú kartu.

Pri platení v zahraničí sa oplatí viac používať kreditnú kartu ako hotovosť. Pred odchodom do zahraničia by si mali ľudia skontrolovať platnosť platobnej karty a overiť si na nej nastavenie limitov. 

„Taktiež odporúčam overiť si, koľko sa platí za výber hotovosti z bankomatu v krajine, do ktorej plánujete cestovať. Vezmite si so sebou aspoň dva typy platobných kariet, debetnú a kreditnú, najlepšie od rôznych spoločností,“ uviedla právnička Sylvia Ďatelinková.

Zároveň dodala, že kreditnú kartu je lepšie využívať na bezhotovostné platby cez platobný terminál alebo v online prostredí. Karta môže podľa nej poslúžiť aj ako garancia napríklad pri prenájme ubytovania či vozidla. Ďatelinková však neodporúča, aby si ľudia vyberali peniaze kreditnou platobnou kartou z bankomatu, mohlo by ich to totiž vyjsť draho.

Právnička odporúča využívať debetnú platobnú kartu

Debetnú platobnú kartu radí právnička používať nielen pri bezhotovostných transakciách, ale aj pri výberoch hotovosti z bankomatu. Platobné karty podľa nej poskytujú rôzne doplnkové služby, ako napríklad poistenie zodpovednosti za škody pre prípad odcudzenia, straty, zneužitia alebo krádeže platobnej karty. Priniesť môžu aj rôzne výhody v podobe percenta z hodnoty nákupu či účtu bez poplatku za splnenia určitých podmienok.

29. júna 2024 o 9:30 Čas čítania 7:17 Juraj pomáha Slovákom s kompenzáciami za zmeškané lety: Cestujúci nepoznajú svoje práva. Na meškaní môžu pekne zarobiť (Rozhovor) Juraj pomáha Slovákom s kompenzáciami za zmeškané lety: Cestujúci nepoznajú svoje práva. Na meškaní môžu pekne zarobiť (Rozhovor)

Ďatelinková upozornila, na čo si dať pozor pri platbe v zahraničí a ako platiť čo najvýhodnejšie. „Pri výbere hotovosti v cudzej mene z bankomatu je najdôležitejšie voliť výber bez konverzie. Rovnako to platí aj pri platbe kartou cez terminál, keď je dôležité zvoliť platbu bez konverzie. Ak by ste si totižto zvolili opačnú možnosť, to jest platbu či výber s konverziou, v takom prípade kurz určuje poskytovateľ platobného terminálu či prevádzkovateľ bankomatu. Tento je zväčša nevýhodnejší, pričom takáto transakcia môže byť spojená aj s poplatkom,“ uzavrela.

terminál
Zdroj: TASR/Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia