Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
9. júla 2024 o 9:20
Čas čítania 0:42

Ak odtrhneš a zješ neumyté lesné plody, môže to mať mimoriadne nebezpečné trvalé následky. Odborník priblížil detaily

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Ak zješ neumyté lesné plody, môžeš čeliť mimoriadne závažnému ochoreniu.

  • Odborník varuje pred jedením neumytých lesných plodov, pretože dokážu narobiť veľmi závažné zdravotné problémy. 
  • Rádiológ uviedol problematiku na príklade 25-ročnej pacientky, ktorej diagnostikovali „alveolárnu echinokoózu“, ktorú pacientka dostala len z jedenia lesných plodov kontaminovaných trusom líšky. 
  • Ochorenie spôsobuje prítomnosť líščej pásomnice v truse, ktorý v tele vyvolá infekciu. Choroba sa môže rozvíjať aj roky. 
  • Zo začiatku sa to môže pre odborníkov javiť ako obyčajná cysta, ktorá je veľmi bežná. Diagnostika alveolárnej echinokoózy je veľmi náročná, upozorňuje známy profil radiolog_z_mordoru na sociálnej sieti. 

Prečo je to dôležité: Ľudia bežne pri návšteve lesa konzumujú lesné plody, neuvedomujúc si, aké to môže mať následky.

Širší kontext: Alveolárna echinokoóza vyzerá ako nádor a dokonca sa aj môže správať ako nádor a zakladať metastázy. Odborník však vysvetľuje, že to nie je skutočný nádor. Rádiológ taktiež uvádza, že keď sa choroba nelieči, je to „takmer isto smrteľné“. 25-ročná pacientka po 3 mesiacoch antiparazitárnej liečby nevykazovala žiadnu odpoveď. Ak to lekári nebudú vedieť odoperovať, sú len 2 možnosti „riešenia“ zdravotného problému: transplantácia pečene alebo doživotná liečba antiparazitikami. Odborník uviedol, že výskyt daných ochorení bohužiaľ stúpa.

Domov
Zdieľať
Diskusia