Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová
18. júla 2024 o 12:19
Čas čítania 0:44

Slovensko stoja štátni úradníci najviac spomedzi krajín V4. Analytici upozorňujú na dlhoročný problém

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na problém upozorňujú už dlhší čas. Zmeny však neprichádzajú.

  • Slovensko stoja štátni úradníci v porovnaní s ostatnými krajinami V4 najviac. 
  • V roku 2015 vyšli Slovensko platy verejných zamestnancov 8,9 % slovenského HDP a spotrebovali 19,5 % verejných výdavkov. Minulý rok sa výdavky vyšplhali na 11 % HDP a 23 % verejných výdavkov, informuje iness.sk.
  • Analytici upozorňujú na neudržateľný trend rastu štátnych výdavkov pre zamestnancov v štátnej správe.

Prečo je to dôležité: Analytici poukazujú na pretrvávajúci problém, ktorý štát stojí veľa peňazí. Ak by Slovensko upravilo štruktúru vyplácania miezd štátnych úradníkov, štát by ich mohol využiť v iných sektoroch.

Citát: „Pribudlo 47-tisíc zamestnancov, to je nárast 10,5 % zamestnancov. To sa, pochopiteľne, prejavilo aj v raste celkových nákladov na mzdy zamestnancov štátu, ktoré sa v uvedenom období zdvojnásobili. Príčiny tohto vývoja sú stále tie isté. Neefektívna digitalizácia, skostnatenosť a neefektívny manažment verejného sektora a predovšetkým množstvo zbytočných úloh, ktoré zamestnanci verejného sektora musia vykonávať,“ napísala organizácia na webe. 

21. augusta 2024 o 16:20 Čas čítania 4:30 Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil

Širší kontext: Rýchly rast výdavkov na mzdy úradníkov spôsobili rýchlejší rast priemernej mzdy v štátnom sektore ako v súkromnom sektore. Podľa odhadov by mala byť priemerná mzda v štátnom sektore v tomto roku o 279 eur (19 %) vyššia než v súkromnom sektore.

Domov
Zdieľať
Diskusia