Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
16. septembra 2024 o 10:55
Čas čítania 0:55

Hladina Dunaja môže dosiahnuť takmer 10 metrov. Polícia apeluje na ľudí, aby sa k nemu nepribližovali

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Hladina Dunaja sa stále zvyšuje.

  • Rieka Dunaj by mala začať kulminovať od pondelka (16. 9.) do utorka (17. 9.). V bratislavskom úseku rieky by mohla výška hladiny dosiahnuť 930 centimetrov (cm).
  • Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) poukázal na to, že bratislavské pobrežie má byť kompletne zabezpečené proti povodniam.
  • Bratislavská polícia varuje pred takzvanou povodňovou turistikou. Apeluje na ľudí, aby sa nepribližovali k vodnému toku rieky Dunaj.
  • Dunaj dosiahol vo Viedni počas noci nový rekord. Počas večera dosiahol výšku 758 cm, čo je podľa historických záznamov tretia najvyššia hladina, informuje iMeteo.sk.

Citát: „Problémom je - čo nevieme ovplyvniť -, že stekajú veľmi výrazne najmä potoky z horských oblastí. Plná nádrž je v Kuchyni, tá začína tiež už pretekať,“ povedal Taraba. Rieka Morava by nemala podľa neho pretiecť. „Malo by sa podariť udržať ju už nie v koryte, ale v hrádzovom systéme, že to nebude pretekať cez hrádze,“ podotkol.

Širší kontext: Významnú protipovodňovú ochranu plní podľa Tarabu vodné dielo Gabčíkovo. V súčasnosti je v prevádzke sedem turbín. SR zvláda situáciu spojenú s počasím podľa slov ministra oproti ostatným okolitým krajinám lepšie. Poukázal na to, že sa na ňu skoro a dôkladne pripravovali.


Protipovodňové práce vykonávajú aj zamestnanci Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP). Riaditeľ SVP Jozef Moravčík upozornil na to, že majitelia hausbótov a plávajúcich zariadení v ramennej sústave Dunaja majú vydané plány povodňových a zabezpečovacích prác. Apeloval na nich, aby sa nimi riadili.

Prečítaj si aj tieto články:

16. septembra 2024 o 8:40 Čas čítania 1:01 Čo čakať v pondelok v Bratislave: Rozsah škôd je podľa Valla rozsiahly. Viacero opráv potrvá až niekoľko dní Čo čakať v pondelok v Bratislave: Rozsah škôd je podľa Valla rozsiahly. Viacero opráv potrvá až niekoľko dní
16. septembra 2024 o 8:01 Čas čítania 0:24 ZSSK prerušilo vlakovú dopravu medzi Bratislavou a Viedňou. Situácia platí až do odvolania ZSSK prerušilo vlakovú dopravu medzi Bratislavou a Viedňou. Situácia platí až do odvolania
16. septembra 2024 o 7:30 Čas čítania 0:39 Dažde na Slovensku stále neutíchajú. Meteorológovia aj dnes vydali výstrahy tretieho stupňa (+mapa) Dažde na Slovensku stále neutíchajú. Meteorológovia aj dnes vydali výstrahy tretieho stupňa (+mapa)
POVODNE NA SLOVENSKU, DUNAJ
Zdroj: TASR / Miroslav Košírer
Domov
Zdieľať
Diskusia