Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tereza Nemcová TASR
dnes 11. októbra 2024 o 16:29
Čas čítania 1:25

Hurikán Milton si vyžiadal 16 obetí. Ľudia uverili dezinformáciám a boja sa, že im vláda ukradne pôdu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Hurikán Milton, ktorý 9. októbra zasiahol americký štát Florida, spôsobil fatálne škody na majetku i životoch ľudí. Aktuálne nahráva ďalším problémom.

Hurikán Milton udrel v stredu večer v blízkosti mesta Sarasota ako hurikán tretej kategórie, sprevádzaný výdatným dažďom a silným vetrom. Pri odchode z pevniny sa jeho intenzita zmenšila na prvý stupeň. Doposiaľ sa eviduje minimálne 16 potvrdených obetí, pričom sa očakáva, že toto číslo môže v najbližších dňoch ešte narásť.

Hoci sa nenaplnil hrôzostrašný scenár s niekoľkometrovou prílivovou vlnou v zálive Tampa Bay, keďže hurikán dorazil na pobrežie ešte pred prílivom, v dôsledku nepriaznivého počasia zostali na Floride bez dodávok elektrickej energie vyše tri milióny ľudí.

Šíria sa nebezpečné hoaxy

Súčasne s tragédiou zvádzajú americké úrady boj i na inom fronte. Federálna vláda sa stala terčom dezinformácií. „Šíria sa nepravdivé informácie, že federálni zamestnanci, ktorí prišli ľuďom pomáhať, im prišli v skutočnosti vziať pôdu,“ vyhlásil vo štvrtok počas tlačovej konferencie minister pre vnútornú bezpečnosť USA Alejandro Mayorkas.

13. augusta 2024 o 9:30 Čas čítania 5:37 Melania Trump: Striktne popiera plastiky aj botox. S Trumpom sa zoznámila na večierku, na ktorom mal iné rande Melania Trump: Striktne popiera plastiky aj botox. S Trumpom sa zoznámila na večierku, na ktorom mal iné rande

Distribúciu hoaxov, ktorých primárnym šíriteľom je kandidát Republikánskej strany na prezidenta Donald Trump, odsúdil aj súčasný americký prezident Joe Biden a jeho viceprezidentka Kamala Harrisová. Podľa slov ministra zámerne šírené nepravdy vo výraznej miere ovplyvňujú práceschopnosť záchranárov a sťažujú poskytovanie pomoci obyvateľom postihnutých oblastí.

„Narazili sme na mĺkvych ľudí váhajúcich so získavaním pomoci, na ktorú majú nárok a ktorá im prinesie úľavu, pretože nepravdivé informácie do nich zasiali strach – a to je iba jeden príklad,“ priblížil Mayorkas. Ďalšími sú napríklad nepresné správy o počte obetí či informácie o presune pomocných jednotiek. Odborníci varujú, že tieto dezinformácie môžu mať fatálne následky. Podľa miestnych úradov je situácia naďalej kritická a mnohé oblasti zostávajú bez elektriny a zásob.

Domov
Zdieľať
Diskusia