Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová TASR
dnes 14. októbra 2024 o 17:29
Čas čítania 1:06

Slováci čoskoro zistia výšku svojho budúceho dôchodku. Rezort práce pošle budúcim penzistom dôležité oznámenia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Návrh na úpravu a zjednotenie informácií dôchodkovej prognózy predložila do parlamentu ešte v septembri poslankyňa Ľubica Laššáková.

  • Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR plánuje aktualizovať informácie o dávkach z doplnkového dôchodkového sporenia, teda tretieho piliera.
  • Tento krok je potrebný vzhľadom na zmeny v dôchodkovom veku a predčasných starobných dôchodkoch, ako aj na podnety z aplikačnej praxe.
  • Rezort zároveň upozorňuje, že doterajšie právne predpisy neboli od prijatia novelizované, čo vyžaduje revíziu informácií. Aktualizované údaje by mali byť poskytnuté Slovákom v dostatočnom predstihu pred odchodom do dôchodku, aby mali lepší prehľad o svojich možnostiach.

Prečo je to dôležité: Cieľom týchto zmien je poskytnúť občanom jasnejšie a presnejšie informácie o ich dôchodkových možnostiach. Týmto spôsobom by si ľudia mohli lepšie plánovať svoju finančnú budúcnosť. 

Citát:„Opatrenie je potrebné vydať nanovo, keďže informácie, ktoré je doplnková dôchodková spoločnosť povinná uvádzať v samotnej informácii o dávkach, sú ovplyvnené zmenami nielen dôchodkového veku, respektíve možnosti odchodu do predčasného starobného dôchodku, ale je potrebné zohľadniť a zapracovať aj viaceré podnety z aplikačnej praxe aj vzhľadom na skutočnosť, že právny predpis od jeho prijatia nebol novelizovaný,“ uviedlo MPSVR.


Širší kontext: Rezort práce spresnil, že to súvisí aj s opatrením na aktualizáciu obsahu, štruktúry a informácií o príspevkovom dôchodkovom fonde. Aktualizované informácie majú byť podľa neho poskytované Slovákom v dostatočnom predstihu pred potenciálnym odchodom do predčasného starobného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch alebo riadneho dôchodku.


Návrh na úpravu a zjednotenie informácií dôchodkovej prognózy predložila do parlamentu ešte v septembri tohto roka poslankyňa Národnej rady (NR) SR Ľubica Laššáková (Hlas-SD). Do dôchodkovej prognózy by sa mali od roku 2028 doplniť informácie o prognóze doplnkového starobného dôchodku z doplnkového dôchodkového sporenia a prognóze dôchodku alebo programového výberu z celoeurópskeho osobného dôchodkového produktu.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

11. októbra 2024 o 14:59 Čas čítania 0:51 Sociálna poisťovňa prepočítava predčasné dôchodky. Mnohým seniorom sa zvýšia ich penzie Sociálna poisťovňa prepočítava predčasné dôchodky. Mnohým seniorom sa zvýšia ich penzie
8. októbra 2024 o 17:58 Čas čítania 0:24 Konsolidačný balíček spôsobí penzistom výrazný škrt v dôchodkoch. Ročne prídu o stovky eur Konsolidačný balíček spôsobí penzistom výrazný škrt v dôchodkoch. Ročne prídu o stovky eur
4. októbra 2024 o 6:49 Čas čítania 1:01 Slovenskí penzisti žijúci mimo EÚ musia splniť dôležitú povinnosť. Čas majú do 15. októbra Slovenskí penzisti žijúci mimo EÚ musia splniť dôležitú povinnosť. Čas majú do 15. októbra
Domov
Zdieľať
Diskusia