Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
🥳 Vyhraj dovolenku v Ománe vďaka predplatnému Refresher+ 🌴
Aneta Gospičová SITA
včera 27. októbra 2024 o 15:41
Čas čítania 0:46

Pri Skalici vyrastú veterné parky. Obyvatelia mesta budú mať viaceré výhody

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Obyvatelia Skalice budú mať stabilnú dodávku elektriny za nižšiu cenu.

Na Záhorí by už mali onedlho vyrásť veterné parky. Pri Skalici ich plánuje postaviť Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Jeden z najväčších dodávateľov energií sľubuje pre mesto Skalica a jeho obyvateľov viacero dôležitých výhod. Mestu bude každoročne vyplácaný finančný príspevok do mestského rozpočtu, ktorý môže výrazne prispieť k bezproblémovému chodu mesta.

Veterné parky taktiež zabezpečia pre obyvateľov stabilnú dodávku elektriny za nižšiu cenu. Štátny podnik plánuje vybudovať nové prístupové cesty pri veterných elektrárňach, ktorú budú môcť byť využívané aj ako cyklochodníky.

„Veterné parky v okolí Skalice zabezpečia stabilné dodávky elektriny pre desaťtisíce domácností. Pomôžu obyvateľom nielen znížiť náklady na energie, ale tiež podporia lokálnu ekonomiku a vytvoria nové pracovné príležitosti,“ uviedol expert na veternú energetiku zo SPP Tomáš Kupka.

SPP chce v lokalite Skalica východ postaviť sedem veterných turbín s inštalovaným výkonom 46,2 megawattov. Ročne by mali tieto elektrárne vyrobiť 206 gigawatthodín elektriny. Zásobovaných elektrinou by tak malo byť vďaka týmto veterným elektrárňam 82 tisíc domácností. V lokalite Skalica západ by malo vyrásť desať veterných turbín s inštalovaným výkonom 66 megawattov a ročnou produkciou 223 gigawatthodín elektriny. Počet domácností zásobovaných energiou by mal predstavovať 89 tisíc.

Prečítaj si aj tieto články:

14. októbra 2024 o 18:14 Čas čítania 1:17 Slovenské domácnosti sa nemusia obávať rapídneho zdražovania elektriny. Zatiaľ však nie je známe, ako chce vláda pomôcť Slovenské domácnosti sa nemusia obávať rapídneho zdražovania elektriny. Zatiaľ však nie je známe, ako chce vláda pomôcť
10. októbra 2024 o 9:30 Čas čítania 5:29 Slávka pracuje v Nemecku ako elektrikárka: Vo firme mali najprv predsudky, mesačne si zarobím aj viac ako 5-tisíc eur (Rozhovor) Slávka pracuje v Nemecku ako elektrikárka: Vo firme mali najprv predsudky, mesačne si zarobím aj viac ako 5-tisíc eur (Rozhovor)
9. mája 2023 o 12:30 Čas čítania 1:04 Ak chceš bývať v Bratislave, platiť musíš takúto úctyhodnú sumu. Výška priemerného nájmu v hlavnom meste narástla až o 18 % Ak chceš bývať v Bratislave, platiť musíš takúto úctyhodnú sumu. Výška priemerného nájmu v hlavnom meste narástla až o 18 %
Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia