Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová SITA
14. októbra 2024 o 18:14
Čas čítania 1:17

Slovenské domácnosti sa nemusia obávať rapídneho zdražovania elektriny. Zatiaľ však nie je známe, ako chce vláda pomôcť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ako budú vyzerať kompenzácie zatiaľ nie je jasné. Predseda vlády nevylúčil adresnú pomoc, ale ani helikoptérové peniaze.

  • Slovenské domácnosti sa nemusia v budúcom roku obávať rapídneho zdražovania elektriny. Elektrárne potvrdili, že dodajú domácnostiam aj v budúcom roku silovú elektrinu, ktorá tvorí zhruba polovicu z koncovej ceny elektriny, za zastropovanú cenu.
  • Slovenský dominantný výrobca elektriny už druhý rok dodáva pre domácnosti silovú elektrinu za garantovanú cenu zhruba na úrovni 61 eur za megawatthodinu.
  • Ako budú napokon vyzerať koncové ceny elektriny pre slovenské domácnosti v budúcom roku, bude v konečnom dôsledku závisieť od Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Citát:„Slovenské elektrárne určite dodajú elektrinu pre domácnosti za zvýhodnených podmienok aj v roku 2025,“ povedala hovorkyňa Slovenských elektrární Oľga Baková. Dotiahnuť sa však musia ešte byrokratické kroky. „V súčasnosti sa finalizujú implementačné kroky dodávky,“ podotkla Baková.

Širší kontext: Pre dodávku silovej elektriny od slovenského dominantného výrobcu musela splniť svoj sľub z podpísaného memoranda aj vláda. Tá nesmie Slovenským elektrárňam schváliť počas obdobia dodávania silovej elektriny za zastropovanú cenu nejakú špeciálnu daň, ktorá by sa viac či menej týkala iba ich podniku. Aj preto zrejme z konsolidačného balíčka vlády, ktorým chce sanovať štátny rozpočet, vypadlo zvýšenie osobitného odvodu pre energetické firmy.

22. októbra 2024 o 17:37 Čas čítania 3:27 Na úrade vlády za milióny opravia potrubie, postavia novú bránu a obnovia záhradu. Chcú opraviť aj ďalšiu budovu Na úrade vlády za milióny opravia potrubie, postavia novú bránu a obnovia záhradu. Chcú opraviť aj ďalšiu budovu

Požehnanie dodávky silovej elektriny za zastropovanú cenu domácnostiam musela nanovo schváliť aj Európska komisia. Podmienky počas energetickej krízy, za ktorých nám komisia takúto pomoc schválila, sa totiž už výrazne zmenili. Rokovania s Európskou komisiou potvrdila aj ministerka hospodárstva Denisa Saková.

Saková na jar uviedla, že garantovanú cenu silovej elektriny, ktorá tvorí zhruba polovicu z celkovej konečnej ceny elektriny pre domácnosti, by chcela vláda zachovať až do roku 2027.

S cenami energií chce slovenským domácnostiam pomôcť aj vláda. Vládny kabinet podľa svojho šéfa Roberta Fica urobí všetko preto, aby slovenské domácnosti nepocítili zvyšovanie cien energií. Ako budú vyzerať kompenzácie na drahé energie, zatiaľ nie je jasné. Predseda vlády nevylúčil adresnú pomoc, ale ani takzvané helikoptérové peniaze. Adresná pomoc je však podľa premiéra veľmi komplikovaná, pretože je ťažké určiť, kto je na Slovensku vlastne bohatý.

Prečítaj si aj tieto články:

13. októbra 2024 o 12:44 Čas čítania 0:33 Slováci môžu od štátu získať príspevok na solárne panely. Od spustenia výzvy im zostala takmer polovica voľných poukážok Slováci môžu od štátu získať príspevok na solárne panely. Od spustenia výzvy im zostala takmer polovica voľných poukážok
12. októbra 2024 o 9:14 Čas čítania 0:44 Pred vykurovacou sezónou si skontroluj komín. V prípade požiaru ti poisťovňa nemusí preplatiť škody Pred vykurovacou sezónou si skontroluj komín. V prípade požiaru ti poisťovňa nemusí preplatiť škody
30. septembra 2024 o 20:01 Čas čítania 0:39 Za nesprávne palivo hrozia Slovákom tisícové pokuty. Na Slovensku udrú prvé mrazy, ktoré odštartujú vykurovaciu sezónu. Za nesprávne palivo hrozia Slovákom tisícové pokuty. Na Slovensku udrú prvé mrazy, ktoré odštartujú vykurovaciu sezónu.
elektrina
Zdroj: Unsplash
Domov
Zdieľať
Diskusia